Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Het Bewaren en Onderhouden van Je 3D Printer Filament

 

3D Printer Keuzehulp

 

Als trotse eigenaar van een 3D-printer weet je dat het bewaren en onderhouden van je filament essentieel is voor het behouden van de kwaliteit en levensduur van je prints. In dit artikel zullen we de belangrijkste overwegingen bespreken bij het opslaan van je 3D-printerfilament en tips geven om het in optimale staat te houden.

3D-printerfilament kan gevoelig zijn voor vochtigheid en stof, wat de printkwaliteit kan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je filament correct kunt opslaan en onderhouden.

Belangrijke Overwegingen bij Filamentopslag

1. Vochtigheid: Vochtigheid is een van de grootste vijanden van filament. Vochtig filament kan de kwaliteit van je prints verminderen en zelfs leiden tot verstopping van de spuitmond. Luister tijdens het printen naar ploppende geluiden, dit kan een indicatie zijn van vochtig filament.

2. Drogen van Vochtig Filament: Als je filament vochtig is, kun je het drogen met behulp van speciale apparatuur zoals een hergebruikte voedseldroger of een lage-temperatuuroven. Dit helpt om het vocht uit het filament te verwijderen en de optimale printkwaliteit te herstellen.

3. Stof: Stof kan zich op het filament afzetten en de afdrukkwaliteit verminderen. Het is daarom belangrijk om het filament in gesloten containers of opbergdozen te bewaren. Een stoffilter kan ook helpen om eventuele deeltjes weg te houden van het hete uiteinde tijdens het printproces.

4. Verschillende Opslagoplossingen: Er zijn verschillende opslagoplossingen beschikbaar, zoals opbergdozen en droogkasten, die speciaal zijn ontworpen om je filament in optimale staat te houden. Het kiezen van de juiste opslagmethode hangt af van je persoonlijke voorkeur en filamentbehoeften.

3D Printer Filament Opslag

Belangrijke Overwegingen bij Filamentonderhoud

1. Reiniging: Het regelmatig reinigen van je 3D-printer en spuitmond is essentieel om verstopping te voorkomen. Reinigingsfilament en een nozzle-reinigingsset zijn handige accessoires die je kunt gebruiken om je printer schoon te houden.

2. Kwalitatief Filament: Kies altijd voor kwalitatief filament van betrouwbare merken. Goedkoop filament van lage kwaliteit kan leiden tot slechte prints en verstoppingen.

3. Juiste Printer- en Slicer Instellingen: Het optimaliseren van je printer- en slicer instellingen kan helpen om betere prints te krijgen en problemen zoals stringing te voorkomen. Experimenteer met verschillende instellingen om de beste resultaten te behalen.

Door rekening te houden met deze belangrijke overwegingen en tips te volgen, kun je de levensduur van je filament verlengen en de printkwaliteit verbeteren. Blijf je 3D-printer filament bewaren en onderhouden, zodat je keer op keer prachtige prints kunt maken!

Belangrijkste Punten

 • Het bewaren en onderhouden van je 3D-printerfilament is essentieel voor optimale prints.
 • Vochtigheid en stof zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij filamentopslag.
 • Luister naar ploppende geluiden tijdens het printen om vochtig filament te detecteren.
 • Gebruik speciale apparatuur om vochtig filament te drogen.
 • Bewaar je filament in gesloten containers en gebruik een stoffilter om stof op afstand te houden.

Problemen met Vochtig Filament

Wanneer het op 3D-printen aankomt, kan vocht een grote vijand zijn. Zelfs bij lage luchtvochtigheid kan filament vocht uit de lucht absorberen, wat kan leiden tot problemen tijdens het printproces. Vochtig filament kan de printkwaliteit verminderen en leiden tot slechte hechting tussen de lagen.

Een veelvoorkomend teken van vochtig filament zijn ploppende of knetterende geluiden tijdens het printen. Deze geluiden kunnen erop wijzen dat er vocht in het filament zit, wat de printresultaten negatief beïnvloedt.

Het goede nieuws is dat er oplossingen zijn om vochtig filament te drogen. Een hergebruikte voedseldroger kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het vocht uit het filament te halen. Daarnaast zijn er ook lage-temperatuurovens en speciaal gebouwde droogmachines beschikbaar voor het drogen van filament.

Droogmethode Voor- en nadelen
Hergebruikte voedseldroger + Betaalbaar en gemakkelijk beschikbaar
+ Effectief voor het drogen van filament
- Vereist handmatige controle van temperatuur en droogtijd
Lage-temperatuuroven + Grondige droging op lage temperatuur
- Vereist nauwkeurige temperatuurcontrole om oververhitting te voorkomen
Speciaal gebouwde droogmachines + Geoptimaliseerd voor filamentdroging
+ Automatische temperatuur- en tijdsinstellingen
- Kan prijzig zijn

Met deze droogmethoden kun je vochtig filament redden en je printresultaten verbeteren. Zorg ervoor dat je het filament goed droogt voordat je het gaat gebruiken, om problemen te voorkomen.

Zie de onderstaande afbeelding van een hergebruikte voedseldroger voor een visuele representatie.

Behoefte aan Opslagoplossingen

Wanneer je met filament werkt, is het belangrijk om een goede opslagmethode te hebben om de kwaliteit van je prints te behouden en de verstopping van de spuitmond te voorkomen. Stof en vuil kunnen zich namelijk gemakkelijk op filamentspoelen afzetten, wat kan leiden tot verminderde afdrukkwaliteit en verstoringen tijdens het printproces. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om je filament veilig op te slaan en te beschermen tegen externe invloeden.

Opslag in gesloten containers

Een effectieve manier om je filament te beschermen tegen stof en vuil is door het op te slaan in gesloten containers. Hierdoor blijft het filament veilig en schoon, klaar voor gebruik bij je volgende printproject. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van speciaal ontworpen opbergdozen die hermetisch afsluiten en zo een optimale bescherming bieden tegen omgevingsfactoren.

Een andere optie is het gebruik van een filament droogkast. Deze droogkasten bieden niet alleen een luchtdichte opslagomgeving, maar ze beschikken ook over temperatuur- en vochtigheidsregeling, wat vooral handig is voor vochtgevoelige filamenten zoals nylon en PVA. Hierdoor blijft je filament in optimale conditie en ben je verzekerd van consistente prints van hoge kwaliteit.

Een stoffilter als extra bescherming

Naast het opslaan van je filament in gesloten containers, kun je ook overwegen om een stoffilter te gebruiken. Een stoffilter kan kleine deeltjes en vezels verwijderen voordat ze het hete uiteinde van je printer bereiken. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van verstoppingen van de spuitmond, maar zorgt ook voor schonere prints met een betere kwaliteit.

3D Printer Filament Opslag

Door gebruik te maken van deze opslagoplossingen kun je de levensduur van je filament verlengen en de kwaliteit van je prints verbeteren. Kies de methode die het beste bij jouw behoeften past en geniet van zorgeloos 3D-printen zonder verstoppingen of andere problemen veroorzaakt door stof en vuil.

Opslagoplossingen te Koop

Er zijn verschillende opslagoplossingen beschikbaar op de markt voor 3D-printerfilament. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire opties:

Product Beschrijving
Polymaker PolyBox Uitgebreide opbergdoos met temperatuur- en vochtigheidsmetingen. Kan twee spoelen tegelijk opbergen.
Sunlu Droge Doos Opbergdoos met verwarmingselement. Kan één spoel van 1 kg opslaan.
eSun eBox Opbergdoos met ingebouwde weegschaal en droogfunctie. Vereist huishoudelijke stroom.
Sovol Filament Droogkast Betaalbaar alternatief voor actief filament drogen. Heeft instelbare temperatuur en timerfunctie.
Droog Kabinet Luchtdichte opslag met temperatuur- en vochtigheidscontrole. Ideaal voor nylon, PVA en andere vochtgevoelige filamenten.
Yodelbox Betaalbare opbergdoos met LCD-scherm voor temperatuur- en vochtigheidsmetingen.

Met deze opslagoplossingen kun je je 3D-printerfilament veilig en georganiseerd bewaren. Kies de opslagoplossing die het beste past bij jouw behoeften en budget.

Sterke en Zwakke Punten van PLA Filament

PLA filament is een populair type filament dat veel voordelen heeft voor 3D-printen. Hieronder worden de sterke en zwakke punten van PLA filament besproken.

Sterke punten van PLA Filament

 • Biologisch afbreekbaar: PLA filament is gemaakt van plantaardige bronnen, waardoor het biologisch afbreekbaar is. Dit maakt het een milieuvriendelijke keuze voor 3D-printen.
 • Scherp geprijsd: PLA filament is over het algemeen betaalbaar in vergelijking met andere soorten filament. Dit maakt het toegankelijker voor hobbyisten en beginners.
 • Lage smeltpunt: PLA filament heeft een lager smeltpunt dan veel andere filamentsoorten. Dit maakt het gemakkelijker te printen, vooral voor beginners of printers met beperkte temperatuurregeling.
 • Gemakkelijk na te bewerken: PLA filament is gemakkelijk na te bewerken, waardoor het geschikt is voor het nabewerken van 3D-geprinte objecten. Je kunt het schuren, plamuren, verven en lijmen om het gewenste eindresultaat te bereiken.

Zwakke punten van PLA Filament

 • Niet het sterkste filament: Hoewel PLA filament voldoende sterkte heeft voor veel toepassingen, is het niet het sterkste filament op de markt. Het kan breken of vervormen onder hoge belastingen.
 • Gevoelig voor hoge temperaturen: PLA filament kan vervormen of smelten bij blootstelling aan hoge temperaturen. Het is daarom niet geschikt voor toepassingen waarbij hoge temperaturen vereist zijn, zoals onderdelen van motoren en machines.
 • Niet geschikt voor langdurig buitengebruik: PLA filament is niet UV-bestendig en kan na verloop van tijd verkleuren of broos worden bij blootstelling aan direct zonlicht. Het is daarom niet ideaal voor langdurig buitengebruik.
 • Niet geschikt voor het bewaren van etenswaren: PLA filament is niet voedselveilig en moet daarom niet worden gebruikt om objecten te printen die in contact komen met voedsel.

Al met al heeft PLA filament veel voordelen, zoals biologische afbreekbaarheid, betaalbaarheid, lage smeltpunt en veelzijdige nabewerkingsmogelijkheden. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de beperkingen, zoals de lagere sterkte en de gevoeligheid voor hitte. Zorg ervoor dat je de juiste filamentkeuze maakt op basis van je specifieke printbehoeften.

3D Printer Filament Opslag

"PLA filament is een veelzijdig materiaal dat goede printresultaten levert, vooral voor esthetische of niet-structurele toepassingen." - 3D Print Magazine

Sterke punten Zwakke punten
Biologisch afbreekbaar Niet het sterkste filament
Scherp geprijsd Gevoelig voor hoge temperaturen
Lage smeltpunt Niet geschikt voor langdurig buitengebruik
Gemakkelijk na te bewerken Niet geschikt voor het bewaren van etenswaren

 

5 Tips voor het Printen met PLA Filament

Om de beste resultaten te behalen bij het printen met PLA filament, is het belangrijk om enkele essentiële tips te volgen. Hier zijn vijf handige tips die je kunnen helpen om kwalitatieve prints te maken met je PLA filament:

 1. Stel de juiste temperatuur in: Voor het printen met PLA filament is het belangrijk om de juiste temperatuur in te stellen. Over het algemeen ligt de optimale temperatuur voor PLA filament tussen de 190-220 graden Celsius. Het is echter raadzaam om de aanbevolen temperatuur van de fabrikant te volgen voor het beste resultaat.
 2. Optimaliseer je printer- en slicer instellingen: Naast de juiste temperatuur is het ook belangrijk om je printer- en slicer instellingen te optimaliseren. Zorg ervoor dat de laagdikte, printsnelheid en retractions goed zijn ingesteld om problemen zoals stringing en warping te voorkomen. Experimenteer indien nodig met verschillende instellingen om de beste resultaten te krijgen.
 3. Bewaar je filament op een droge plek: PLA filament absorbeert gemakkelijk vocht uit de lucht, wat de printkwaliteit kan beïnvloeden. Zorg ervoor dat je je PLA filament bewaart op een droge plek, bij voorkeur in een luchtdichte opbergdoos of droogkast. Dit helpt vochtabsorptie te voorkomen en de kwaliteit van het filament te behouden.
 4. Kies voor kwalitatief PLA filament: Bij het printen met PLA filament is de kwaliteit van het filament van groot belang. Kies voor filament van een betrouwbare fabrikant om ervoor te zorgen dat het filament van goede kwaliteit is en consistent presteert. Kwalitatief PLA filament zorgt voor een betere printkwaliteit en een hogere betrouwbaarheid.
 5. Maak gebruik van reinigingsfilament en een nozzle-reinigingsset: Om verstoppingen te voorkomen en een schone nozzle te behouden, is het raadzaam om regelmatig gebruik te maken van reinigingsfilament en een nozzle-reinigingsset. Reinigingsfilament kan helpen om eventuele vervuiling of resten in de nozzle te verwijderen, terwijl een nozzle-reinigingsset helpt bij het handmatig reinigen van de nozzle.

Door deze vijf tips te volgen, kun je het meeste uit je PLA filament halen en hoogwaardige prints maken met je 3D-printer. Zorg voor de juiste instellingen, bewaar je filament op een droge plek en kies voor kwaliteit, en je zult merken dat je prints consistent van hoge kwaliteit zijn.

Conclusie

Om optimale printresultaten te behalen, is het van essentieel belang om je 3D printer filament goed te bewaren en te onderhouden. Vochtigheid kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van het filament, dus het is belangrijk om opslagoplossingen te gebruiken die vochtabsorptie voorkomen, zoals opbergdozen en droogkasten. Daarnaast is het kiezen van kwalitatief filament van groot belang. Door te kiezen voor filament van goede kwaliteit en het optimaliseren van de printer- en slicer instellingen, kun je betere printresultaten bereiken.

Naast het bewaren en kiezen van kwalitatief filament, is het ook belangrijk om je filament regelmatig te onderhouden. Hierbij kunnen reinigingsfilament en een nozzle-reinigingsset van pas komen. Door deze accessoires te gebruiken, kun je verstoppingen voorkomen en de levensduur van je filament verlengen. Volg deze tips op en je zult merken dat je betere printresultaten kunt behalen.

Kortom, door aandacht te besteden aan het bewaren, kiezen en onderhouden van je 3D printer filament, kun je de levensduur ervan verlengen en betere printresultaten behalen. Blijf deze tips volgen en ontdek de voordelen van goed filamentbeheer voor je 3D-printprojecten.

FAQ

Hoe kan ik de kwaliteit en levensduur van mijn 3D-printerfilament behouden?

Opslag van 3D-printerfilament is belangrijk om de kwaliteit en levensduur te behouden. Zorg ervoor dat je filament droog en vrij van stof blijft.

Waar moet ik op letten bij de opslag van filament?

Vochtigheid en stof zijn de belangrijkste overwegingen bij filamentopslag. Zorg ervoor dat het filament niet vochtig is en bewaar het in gesloten containers om stofophoping te voorkomen.

Hoe kan ik weten of mijn filament vochtig is?

Luister tijdens het printen naar geluiden. Ploppende of knetterende geluiden kunnen duiden op vochtig filament.

Wat moet ik doen als mijn filament vochtig is?

Vochtig filament kan worden gedroogd met behulp van speciale apparatuur, zoals een hergebruikte voedseldroger, een lage-temperatuuroven of speciaal gebouwde droogmachines.

Hoe kan stof de afdrukkwaliteit beïnvloeden?

Stof kan de afdrukkwaliteit verminderen en verstopping van de spuitmond veroorzaken. Bewaar het filament in gesloten containers en gebruik een stoffilter om eventuele verontreinigingen weg te vegen voordat ze het hete uiteinde bereiken.

Welke opslagoplossingen zijn beschikbaar voor 3D-printerfilament?

Er zijn verschillende opslagoplossingen beschikbaar, zoals opbergdozen en droogkasten. Enkele populaire merken zijn de Polymaker PolyBox, Sunlu Droge Doos, eSun eBox, Sovol Filament Droogkast en Yodelbox.

Waarom is het belangrijk om PLA filament op de juiste manier op te slaan?

PLA filament kan vocht uit de lucht absorberen, zelfs bij lage luchtvochtigheid. Vochtig filament kan leiden tot verminderde printkwaliteit en slechte hechting van lagen.

Wat zijn de sterke punten van PLA filament?

PLA filament is biologisch afbreekbaar, heeft een lage smeltpunt en produceert geen nare geuren tijdens het printen. Het is ook scherp geprijsd en gemakkelijk na te bewerken.

Wat zijn de zwakke punten van PLA filament?

PLA filament is niet het sterkste filament en kan gevoelig zijn voor hoge temperaturen. Het is niet geschikt voor langdurig buitengebruik en het bewaren van etenswaren.

Welke tips zijn er voor het printen met PLA filament?

Stel de juiste temperatuur in voor het printen met PLA filament en optimaliseer je printer- en slicer instellingen. Bewaar het filament op een droge plek en kies voor kwalitatief PLA filament voor optimale printkwaliteit.

Hoe kan ik mijn 3D printer filament onderhouden?

Naast het op de juiste manier opslaan van het filament, kun je ook gebruik maken van reinigingsfilament en een nozzle-reinigingsset om verstoppingen te voorkomen en een schone nozzle te behouden.

Waar ben je naar opzoek?