Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Veelvoorkomende problemen bij 3D-printen en hoe ze op te Lossen

 

3D Printer Keuzehulp

 

3D-printen is een opwindende technologie die steeds populairder wordt. Met een 3D-printer kun je objecten maken vanuit digitale ontwerpen, wat eindeloze mogelijkheden biedt voor creatie en prototyping. Hoewel 3D-printen een geweldige manier is om je ideeën tot leven te brengen, kun je soms tegen uitdagingen aanlopen. In deze blogpost zullen we enkele veelvoorkomende problemen bespreken die zich kunnen voordoen tijdens het 3D-printproces en bieden we oplossingen om ze te overwinnen.

Slechte hechting van het printmateriaal

Een van de meest voorkomende problemen bij 3D-printen is een slechte hechting van het printmateriaal aan het printbed. Dit kan resulteren in mislukte prints of prints met zwakke structuren. Gelukkig zijn er verschillende oorzaken en oplossingen voor dit probleem.

 1. Onjuiste leveling van het printbed:
  Een onjuist gelevelde printbed kan leiden tot een ongelijkmatige afstand tussen de nozzle en het printbed, waardoor het materiaal niet goed kan hechten. Zorg ervoor dat je het printbed nauwkeurig levelt voordat je begint met printen. Volg de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat het printbed perfect waterpas is.
 2. Vuil printbed:
  Een vuil printbed kan de hechting belemmeren. Vet, stof of ander vuil kan ervoor zorgen dat het printmateriaal niet goed aan het oppervlak hecht. Maak het printbed regelmatig schoon met isopropylalcohol om eventuele vuilresten te verwijderen.
 3. Verkeerd printbedmateriaal:
  Het gebruik van het verkeerde printbedmateriaal kan ook de hechting beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten printbedmaterialen beschikbaar, zoals glas, kapton-tape, PEI-sheets en magnetische flexibele platen. Experimenteer met verschillende materialen om te zien welke het beste werkt voor jouw printmateriaal.

 

Warping en kromtrekken van prints

Een ander veelvoorkomend probleem bij 3D-printen is warping en kromtrekken van prints. Dit gebeurt wanneer de randen van de print omhoog krullen, wat kan resulteren in een misvormde print. Hier zijn enkele tips om warping en kromtrekken te voorkomen:

 1. Printbedtemperatuur:
  De temperatuur van het printbed is een belangrijke factor bij het voorkomen van warping. Zorg ervoor dat het printbed voldoende verwarmd is om het printmateriaal goed te laten hechten. Raadpleeg de aanbevolen printinstellingen voor de optimale printbedtemperatuur van het specifieke materiaal dat je gebruikt.
 2. Printerkamer- en omgevingstemperatuur:
  Naast de printbedtemperatuur is ook de omgevingstemperatuur van invloed op het warping-probleem. Als de omgevingstemperatuur te laag is, kan dit resulteren in kromtrekken van de prints. Zorg voor een stabiele en warme omgeving tijdens het printen, bijvoorbeeld door een printerbehuizing te gebruiken.
 3. Printbedvoorbereiding:
  Voor een goede hechting van het printmateriaal is het belangrijk om het printbed goed voor te bereiden. Gebruik indien nodig een hechtspray, zoals hairspray of een speciale 3D-printhechtmiddel, om de hechting te verbeteren. Deze sprays kunnen helpen bij het voorkomen van warping.

Verstopping van de nozzle

Een verstopping van de nozzle is een veelvoorkomend probleem dat kan optreden tijdens het 3D-printen. Dit kan resulteren in onderbroken filamentstroom en onvolledige prints. Hier zijn de stappen om een verstopte nozzle te ontstoppen:

 1. Verhoog de temperatuur:
  Verhoog de temperatuur van de nozzle naar de aanbevolen smelttemperatuur van het gebruikte filament. Dit helpt bij het smelten van eventueel vastzittend filament in de nozzle.
 2. Handmatig reinigen:
  Gebruik een dunne naald of een speciale nozzle cleaner om voorzichtig het vastzittende filament uit de nozzle te verwijderen. Zorg ervoor dat de nozzle volledig is afgekoeld voordat je begint met het reinigingsproces.
 3. Koudtrekmethode:
  Als het filament niet handmatig kan worden verwijderd, kun je de koudtrekmethode proberen. Verwarm de nozzle tot de aanbevolen temperatuur en trek vervolgens het filament er snel uit. Dit kan helpen bij het verwijderen van eventuele resterende verstoppingen.

Conclusie

Het 3D-printproces kan enkele uitdagingen met zich meebrengen, maar met kennis over veelvoorkomende problemen en hun oplossingen kun je je 3D-printproces optimaliseren en betere resultaten behalen. Zorg ervoor dat je het printbed goed levelt, houd rekening met de temperatuurinstellingen en gebruik de juiste printbedmaterialen om een slechte hechting, warping en kromtrekken te voorkomen. Als je te maken krijgt met een verstopte nozzle, volg dan de juiste stappen om deze te ontstoppen. Met deze tips en technieken kun je genieten van succesvolle 3D-prints en je creativiteit de vrije loop laten.

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?