Welke FDM 3D printer types zijn er?
De meest voorkomende 3D printers printen met plastic filament en worden ook wel FDM genoemd. Binnen de grote groep FDM 3D printers zijn er daarnaast nog vele verschillende types. Elk type heeft unieke eigenschappen en voor- en nadelen.
Allereerst is er een tweedeling te maken tussen ‘Cartesiaanse’ en ‘Polaire’ FDM printers . Deze tweedeling heeft betrekking op het soort coördinatenstelsel. Het ‘Cartesiaanse’ coördinatenstelsel is gebaseerd op een lineaire X, Y en Z-as, terwijl het ‘Polaire’ coördinatenstelsel twee lineaire assen (Y & Z) heeft en een roterende X-as.
‘Cartesiaanse’ FDM printers kunnen vervolgens nog verder onderverdeeld worden in meerdere subgroepen zoals hieronder is weergegeven.
Polaire FDM 3D printer
Dit soort 3D printers kenmerkt zich door het feit dat het printbed roteert en dat de printkop horizontaal en verticaal transleert. Het maximale printvolume is door het cirkelvormige printbed dan ook cilindervormig.
Voordelen:
- Relatief goedkoop
- Eenvoudig te repareren
- Eenvoudig ontwerp
- Weinig bewegende delen
Nadelen:
- Groot en zwaar frame
- Relatief langzaam
- Beperkte printhoogte
Eigenschappen:
- X-as: Roterend horizontaal | Printbed
- Y-as: Translerend horizontaal | Printkop
- Z-as: Translerend verticaal | Printkop
Delta FDM 3D printer
Dit eerste type Cartesiaanse printer is gebaseerd op een stilstaand printbed waarbij de printkop in elke richting te bewegen is. Deze beweging wordt gerealiseerd door een verticale translatie van zowel de X, Y en Z-as. Door speciale links tussen de verticale pilaren en de printkop kan de beweging plaatsvinden.
Voordelen:
- Relatief snel
- Hoge printkwaliteit
- Hoog printvolume
Nadelen:
- Smal printvolume
- Moeilijk om te repareren
Eigenschappen:
- X-as: Translerend verticaal | Printkop
- Y-as: Translerend verticaal | Printkop
- Z-as: Translerend verticaal | Printkop
SCARA FDM 3D printer
Het tweede type ‘Cartesiaanse’ printer is de meest exotische van de groep. Dit type maakt gebruik van SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm) technologie en is al ontwikkeld begin 1980. Door de jaren heen heeft dit type niet kunnen doorbreken omdat er weinig over bekend was.
De printkop is bevestigd met twee stangetjes aan twee horizontale schijven waar de X en Y-as mee wordt aangestuurd. Het printbed transleert verticaal om zo een model te kunnen printen.
Voordelen:
- Relatief snel
Nadelen:
- Relatief onnauwkeurig
- Bijna niet bekend
Eigenschappen:
- X-as: Roterend horizontaal | Printkop
- Y-as: Roterend horizontaal | Printkop
- Z-as: Translerend verticaal | Printbed
Cartesiaanse FDM 3D printer
Dit is het eerste lineaire ‘Cartesiaanse’ type printer en ook meteen s ’werelds meest gebruikte type. Het eenvoudige ontwerp in combinatie met het eenvoudig te assembleren frame maakt dit type erg geliefd bij veel 3D print liefhebbers. De printkop beweegt zich in het XZ vlak en het printbed transleert horizontaal langs de Y-as.
Voordelen:
- Relatief goedkoop
- Eenvoudig te repareren
- Grote community
Nadelen:
- Relatief langzaam
- Gelimiteerde printhoogte
Eigenschappen:
- X-as: Translerend horizontaal | Printkop
- Y-as: Translerend horizontaal | Printbed
- Z-as: Translerend verticaal | Printkop
H-Bot / CoreXY FDM 3D printer
Naast de klassieke Cartesiaanse type printers zijn er ook de H-Bot en de CoreXY FDM printers. Dit type printers kenmerkt zich door de vierkante frame structuur. Hierin beweegt de printkop in het XY vlak en transleert het printbed verticaal langs de Z-as.
De H-Bot en CoreXY uitvoeringsvormen hebben te maken met de manier hoe de printkop wordt bewogen in het XY vlak.
H-Bot uitvoeringsvorm
De H-Bot is de basis uitvoering waarbij de printkop diagonaal in een hoek van 45° beweegt wanneer een bepaalde elektromotor bekrachtigd wordt. Je hebt dus beide elektromotoren nodig om de printkop alleen langs de X of Y-as te laten bewegen. In het diagram hieronder is het bovenaanzicht te zien waarbij de roze lijnen de riemen vertegenwoordigen. Hierbij is ook goed te zien dat de vorm van de riem de letter H vormt waar ook de naam vandaan komt. De H-Bot uitvoeringsvorm bestaat daarnaast uit één lange riem die goed gespannen moet worden om de printkwaliteit hoog te houden.
CoreXY uitvoeringsvorm
De CoreXY uitvoering is pas in 2013 ontwikkeld en is erg vergelijkbaar met de H-Bot uitvoering. Het grote verschil hierbij is dat iedere elektromotor zijn eigen riem heeft wat als voordeel heeft dat deze riemen korter kunnen zijn dan bij de H-Bot. De beweging van de printkop is voor de rest hetzelfde.
Voordelen:
- Groot printvolume
- Stabiel frame
- Snel printen
Nadelen:
- Relatief duur
- Grote afmetingen
- Lange riemen
Eigenschappen:
- X-as: Translerend horizontaal | Printkop
- Y-as: Translerend horizontaal | Printkop
- Z-as: Translerend verticaal | Printbed
Belt FDM 3D printer
Als laatste type staat de ‘Belt’ 3D printer op de lijst. Dit type kenmerkt zich door het feit dat het XY vlak waarin de printkop zich beweegt onder een hoek van 45° staat. Daarnaast beschikt deze printer ook over een transportband waardoor er modellen met grote lengte kunnen worden geprint of als continue productie. Deze band kan je het beste vergelijken met de transportband bij de kassa van een supermarkt. Aan het einde van deze transportband kan bijvoorbeeld een bak staan waar alle geprinte onderdelen automatisch in vallen.
Voordelen:
- Continue printen
- Print is eenvoudig te verwijderen
Nadelen:
- Langzaam
- Extra ondersteuning nodig bij lange prints
Eigenschappen:
- X-as: Translerend 45° | Printkop
- Y-as: Translerend 45° | Printkop
- Z-as: Translerend horizontaal | Printbed
3D printer Keuzehulp
Mocht je interesse hebben in 3D printen, maar je weet totaal niet welke 3D printer je nodig hebt? Vul dan onze gratis én vrijblijvende 3D printer Keuzehulp in. Het kost je slechts een paar minuten en je ontvangt snel een persoonlijk deskundig advies!