Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is Flexibel filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - PETG Filament

Flexibel (TPU & TPE) Filament

 

3D Deskundige - Flexibel Filament

Naast standaard harde plastics om mee te 3D printen zijn er ook een heel scala aan flexibele filaments beschikbaar.

Deze zijn gemaakt van Thermoplastische Elastomeren wat een mengsel is van standaard harde plastics en rubber. Wat ervoor zorgt dat het materiaal elastisch is maar toch gewenste eigenschappen heeft voor 3D printen. Er zijn vele soorten TPE waarvan de meest bekende TPU is. Wat staat voor Thermoplastisch PolyUrethaan, dit is een materiaal wat veel gebruikt wordt in bijvoorbeeld telefoonhoesjes.

Doordat het materiaal veel flexibeler is dan standaard plastic filament wordt er sterk aangeraden om dit materiaal te printen op printers met een Direct Drive Extruder. Wat de kwaliteit van je prints aanzienlijk doet verbetern. Verder hangt het van het merk af maar over het algemeen zijn flexibele filaments prima te printen op vele 3D Printers

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

225-245°C

Print bed temp.

45-60°C
Optioneel

Koeling

>50%
Aanbevolen

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

4,0

Stijfheid

1,0

Duurzaamheid

9,0

Printbaarheid

6,0

Kosten per Kg

€30-€60

3D Deskundige - PLA Filament

Wist je dat?

Er zijn vele verschillende varianten flexibele filaments, van super zacht tot zeer stug is beschikbaar. Dit heeft alles te maken met de Shore hardheid, vaak staat dit in de naam van het filament. Deze schaal heeft vaak twee cijfers en een letter wat aangeeft welke score het materiaal heeft op die schaal. Een lager getal betekend een meer flexibel materiaal.

 

 

 

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Flexibel filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat flexibel filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust een kijkje op onze Flexibel collectie pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan twee kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BASF Filament
FormFutura Filament

Bekijk het filament van BASF

BASF is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Duitsland leveren ze een breed scala kwalitatieve filaments van verschillende hoogwaardige materialen.

Bekijk het filament van FormFutura

Het merk FormFutura heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Waar ben je naar opzoek?