Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is Carbon Fiber filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - Carbon Fiber Filament

Carbon Fiber Filament

 

3D Deskundige - Carbon Fiber Filament

Carbon Fibre filament is gevuld met kleine vezels wat leidt tot zeer sterke geprinte objecten.

Een vulmiddel of andere toevoeging zoals carbon fibre vezels is veel gebruikt in de normale plastic industrie. Dus het is ook geen verbazing dat het zich ook tot uiting heeft gebracht in de 3D print wereld. Hier gaan we verder in op de met carbon fibre versterkte filaments. Dit soort filament komt in vele soorten en maten, zoals de concentratie van de toegevoegde vezels, het draagmateriaal etc. De meest gebruikte materialen zijn: PLA, PETG, Nylon, ABS en PC.

Maar het meeste zul je het zien met Nylon als draagmateriaal, hoewel dit vaak niet als nylon benoemd wordt. Vaak zie je het genoemd worden als PolyAmide. De concentratie van de toegevoegde vezels heeft veel invloed op de uiteindelijke sterkte van het materiaal, te weinig en het heeft niet veel effect maar te veel en het doet de printbaarheid te veel beïnvloeden.

Optimale printerinstellingen

Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je Carbon Fiber filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor Carbon Fiber filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

210-240°C

Print bed temp.

45-60°C
Optioneel

Koeling

>50%
Aanbevolen

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

6,0

Stijfheid

10,0

Duurzaamheid

3,0

Printbaarheid

8,0

Kosten per Kg

€50-€75

3D Deskundige - Carbon Fiber Filament

Wist je dat?

Tijdens het printen smelt in de kop het plastic draagmateriaal, maar niet de vezels. Deze zullen meegenomen worden door het plastic en door de nozzle geduwd worden. Aangezien deze vezels zeer sterk zijn heeft het een schurende werking op de binnenkant van je nozzle. Wat je nozzle sneller doet slijten. Vaak worden voor deze filaments ook geen standaard nozzles van messing gebruikt. Hier zijn speciale geharde stalen nozzles voor verkrijgbaar.

 

 

 

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Carbon Fiber filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat Carbon Fiber filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust een kijkje op onze Carbon Fiber collectie pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan twee kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BASF Filament
FormFutura Filament

Bekijk het filament van BASF

BASF is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Duitsland leveren ze een breed scala kwalitatieve filaments van verschillende hoogwaardige materialen.

Bekijk het filament van FormFutura

Het merk FormFutura heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Waar ben je naar opzoek?