Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Dé meest complete 3D printer koopgids

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids Logo

Je bent inmiddels bekend met de vele voordelen van 3D printen en bent geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden? Dan is de logische volgende stap om de beste 3D printer te kopen, maar dat brengt dan weer de nodige keuzestress met zich mee.

Als je je hierin herkent dan ben je op de juiste plek waarbij onze 3D printer koopgids je stap voor stap meeneemt van oriëntatie tot na de aankoop van de beste 3D printer en alles wat daartussen zit.

We hebben de 3D printer koopgids opgedeeld in eenvoudig te navigeren hoofdstukken waardoor je snel de voor jou relevante informatie tot je kan nemen.

Inhoudsopgave

1. Oriëntatie
1.1. Particulier of zakelijk
1.2. Ervaringsniveau
1.3. Gebruiksvriendelijkheid
1.4. Printformaat
1.5. Printobject functie
1.6. Multi materiaal
1.7. Materiaal vereisten
1.8. Budget
1.9. 3D printer kopen - Shopping list

2. Selectie
2.1. Printertype
    2.1.1. Filament
    2.1.2. Resin
2.2. Accessoires
2.3. Effectief filteren
3. 3D printer kopen & printen
3.1. Koopcriteria
3.2. Succesvol 3D printen
    3.2.1. Kalibratie
    3.2.2. Slicersoftware
    3.2.3. Thingiverse

4. Support
4.1. Eerste laag hechting
4.2. Printobject oriëntatie
4.3. 3D printer keuzehulp

5. Veelgestelde vragen

Beste 3D printer kopen

In deze 3D printer koopgids begeleiden we je in de zoektocht naar de beste 3D printer voor jou. Tijdens deze reis doorlopen we eenvoudig de benodigde stappen om uiteindelijk een 3D printer te kopen.

We beginnen bij de oriëntatie fase. In deze fase gaan we d.m.v. enkele eenvoudige vragen bekijken aan welke eisen jouw 3D printer moet voldoen. Vervolgens gaan we met dit heldere beeld op zoek naar welke 3D printer hier het beste bij past in de selectie fase. Als het goed is vind je in de selectie de beste 3D printer en maak je de aankoop. Nu kan het 3D printen gaan beginnen. Het is wel belangrijk om te vermelden dat 3D printen het nodige uitzoekwerk vereist en juist daarom is het ook dermate handig om gebruik te maken van (technische) support na de aankoop van de 3D printer.

Beste 3D Printer Kopen In Enkele Stappen - 3D Printer Koopgids
Zonder twijfel de beste 3D printer kopen in enkele stappen

 

Kijk je liever in plaats van lezen? Bekijk dan de video hieronder!

1. Oriëntatie

De stappen die we zetten in de oriëntatie fase zijn van cruciaal belang in het verdere verloop van de zoektocht. Zonder een helder beeld te hebben van wat je precies zoekt is het namelijk onmogelijk om het te vinden. Na dit hoofdstuk heb je een duidelijke lijst waar jouw beste 3D printer aan moet voldoen. Om het je hierin makkelijker te maken kan je een handige Shopping List downloaden zodat je een vliegende start kan maken.


Big journeys begin with small steps


1.1. Particulier of zakelijk

Voor wie zoek je een 3D printer?

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Particulier of zakelijk

We beginnen met een eenvoudige vraag, want iedereen kan bij zichzelf nagaan of ze op zoek zijn om een 3D printer te kopen voor zichzelf of voor het bedrijf. De zoektocht is namelijk wezenlijk anders voor een particulier dan voor een bedrijf. Dit komt voornamelijk omdat de criteria die aan de 3D printer wordt gesteld behoorlijk kunnen verschillen.

De beste 3D printer voor thuis zoek je op een andere manier uit dan dat deze in een bedrijfshal staat. In een thuisomgeving is het bijvoorbeeld gewenst dat de 3D printer stil is in gebruik, eenvoudig te bedienen is en compact van formaat is. Een bedrijf aan de andere kant zal veel meer gericht zijn op de investering, afschrijving, kosten per onderdeel en onderhoudsintervallen.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Particulier of zakelijk

Er is daarnaast een trend gaande dat er voorheen meer particulieren waren die hun interesse in 3D printen toonden, terwijl het nu steeds meer bedrijven zijn die het beginnen te omarmen. Het 3D printproces is verder doorontwikkeld en heeft namelijk flink wat voordelen voor zakelijke toepassingen.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Voordelen Zakelijk 3D Printen

De grootste voordelen voor zakelijk 3D printen zijn namelijk:

 1. Product optimalisatie
  Creëer unieke producten dankzij flexibele vormgeving
 2. Tijdbesparing
  Verkort het ontwikkelingstraject door snellere productie van prototypes
 3. Kostenbesparing
  Verlaag de kosten dankzij efficiënt materiaal gebruik
 4. Markt positie verhogen
  Verbind inventiviteit met het imago van het bedrijf
 5. Duurzaam imago
  Voorkom materiaal verspilling en maak gebruik van recyclebaar materiaal
 6. Belastingvoordeel
  Maak gebruik van de vele regelingen om de belastingvoordeel omtrent zakelijk 3D printen te benutten

Zou je hier meer over willen weten? Lees dan snel verder in onze 5-delige blogserie: Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen voor zakelijk 3D printen? Hier behandelen we elk onderdeel uitvoerig zodat je op de hoogte bent van deze unieke kans.

Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen voor zakelijk 3D printen?

Deel 1:
Vernieuw de productstrategie met innovatief 3D printen
Deel 2:
Verlaag de Time To Market (TTM) met de kracht van 3D printen
Deel 3:
Variabele bedrijfskosten verlagen met doelgericht 3D printen
Deel 4:
Versneld innoveren met de talloze mogelijkheden van onbegrensd 3D printen
Deel 5:
Milieubewust ondernemen dankzij duurzaam 3D printen
Bonus:
Ontvang belastingvoordeel met zakelijk 3D printen

1.2. Ervaringsniveau

Om te bepalen wat voor 3D printer het beste bij je past is het daarbij van belang om te weten hoe ervaren je bent. Niet elke 3D printer is bijvoorbeeld geschikt voor een beginner. Om een duidelijke scheiding te maken zijn er drie ervaringsniveaus die we verder toelichten:

= Beginner

Dit zijn de mensen die nog nooit een 3D printer hebben gehad of al een keer met een 3D printer hebben gewerkt. Ze zijn enthousiast geraakt omdat de mogelijkheden van 3D printen ze wel aanspreekt.

= Gemiddeld

Deze groep heeft misschien zelf al een 3D printer gehad, maar heeft er in ieder geval al ervaring mee. Je bent bekend met de workflow en de meest gebruikte termen in de 3D printwereld zoals: nozzles, extruders, automatic bed leveling enz.

= Ervaren

Als laatste hebben we de ervaren groep die zonder problemen zijn weg vind met iedere 3D printer. Ook printen met complexere materialen of technieken is geen probleem voor deze doorgewinterde professionals.

1.3. Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid van 3D printers loopt ver uiteen, van Plug & Play naar zelf sleutelen en weinig support. Hieronder is een schaal te zien waarbij er tussen de uitersten ook meerdere tussenvarianten mogelijk zijn. Daarom is het des te meer belangrijk om bij jezelf na te gaan naar welke gebruikerservaring je op zoek bent.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Gebruiksvriendelijkheid

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Flashforge Adventurer 4

Plug & Play

Over het algemeen zijn Plug & Play 3D printers gesloten modellen en voorzien van eenvoudig bedienbare software. Deze 3D printers zijn zoals de term al doet vermoeden meteen na het uitpakken in gebruik te nemen zonder extra stappen. Een goed voorbeeld hiervan is de Flashforge Adventurer 4.

 

 

 

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Kywoo Tycoon Max

Zelf sleutelen

Het merendeel van alle 3D printers zijn zo ontworpen dat er enkele stappen nodig zijn om de printer in elkaar te zetten. De complexiteit hiervan kan per model en merk veranderen, zoals van een paar schroeven en connectoren aansluiten tot het grotendeeels in elkaar zetten van de 3D printern vanuit losse onderdelen. Maar omdat de 3D printer als een bouwpakket wordt geleverd krijg je meer waar voor je geld vergeleken met de Plug & Play printers. De Kywoo Tycoon Max is bijvoorbeeld uitgerust met geavanceerdere functies en is gepositioneerd in een lagere prijsrange omdat er extra handelingen nodig zijn. Het is dus van belang om in te schatten hoe technisch je zelf bent.

 

 

1.4. Printformaat

Niet elke 3D printer kan elk formaat printen en des te groter je wil printen des te duurder de 3D printer meestal is. Daarom is het belangrijk om na te gaan hoe groot de objecten zijn die je wil gaan printen.

Om dit inzichtelijk te maken hebben we het printbereik in vier categorieën opgedeeld. Zo zijn er de miniaturen in het kleinste bereik en de extra grote objecten aan de andere kant van het spectrum. Op deze manier kan je eenvoudig bepalen welke categorie van jou van toepassing is.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Printformaat

1.5. Printobject functie

Naast de grootte van het geprinte object is de functie van belang. Deze functie stelt namelijk bepaalde eisen aan het object, materiaal en daarom ook op de 3D printer. Zo is de sterkte van een visueel object minder van belang, maar is een mooie afwerking van het oppervlak wel van belang. Het omgekeerde is van toepassing op een functioneel object bijvoorbeeld.

De functie van een object kan verschillen ook al ziet het object hetzelfde eruit. Zodra bijvoorbeeld een productontwerp (concept) afgerond is kan er een eerste prototype geprint worden, waarbij de sterkte en de afwerking nog niet belangrijk zijn. Het gaat ten eerste om de geometrie. De volgende stap zou zijn om van het prototype een functioneel onderdeel met de benodigde materiaaleigenschappen te printen zodat deze getest kan worden. Parallel hieraan kan er ook een esthetische (visueel) object geprint worden die voor demonstratie doeleinden zal dienen.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Printobject functie

De 'overige' functie kan bijvoorbeeld voor kalibratie doeleinden zijn of alle andere mogelijke toepassingen.

1.6. Multi materiaal

Voordat je antwoord geeft op de vraag: Wil je tegelijk met meerdere kleuren en materialen tegelijk printen? is het eerst handig om te bekijken wat je ermee kan.

3D printers met meerdere 'extruders' zijn namelijk vandaag de dag een stuk beter toegankelijk wat het tegelijk printen met twee soorten materiaal mogelijk maakt. Zo kan een product bijvoorbeeld uit twee materialen geprint worden met verschillende eigenschappen op plekken om het product op deze manier te optimaliseren. Zoals een sterk rigide materiaal in combinatie met een flexibel rubber om zo allerlei interessante objecten te realiseren.

Een andere mogelijkheid is dat er als tweede materiaal, een ‘support’ materiaal zoals bijvoorbeeld PVA wordt geprint, in plaats van het printen van de ondersteuning in hetzelfde materiaal als het geprinte object. Dit ‘support’ materiaal zorgt dat eventuele overhangende delen ondersteund worden tijden het printproces. Nadat het printproces klaar is kan het ‘support’ materiaal eenvoudig verwijderd worden. PVA kan bijvoorbeeld gemakkelijk oplossen in water zodat je mooi afgewerkte oppervlaktes realiseert.

Ook een combinatie van meerdere kleuren is mogelijk en met bepaalde accessoires is het zelfs mogelijk om kleuren tijdens het printen te mengen. Dit zorgt voor een gecontroleerd kleurverloop wat zorgt voor een unieke product uitstraling. Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Multi materiaal


If you can dream it, you can do it


Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids Filament

1.7. Materiaal vereisten

3D printen kan zoals je vast al weet met een breed scala aan materialen waarbij ieder materiaal zijn eigen unieke eigenschappen heeft. Deze eigenschappen kunnen vertaald worden naar algemene toepassingen. Voor de 3D printer koopgids hebben we een vijftal vereisten opgesteld met een bijbehorend materiaaladvies om je een goed beeld te geven.

Geen specifieke vereisten

Het merendeel van de particulieren stelt geen specifieke eisen aan het materiaal. Dit komt voornamelijk omdat de functie van de geprinte onderdelen over het algemeen niet per se sterk hoeven te zijn of andere eigenschappen hoeven te bezitten.

Aanbevolen:
PLA

Gemiddelde sterkte

Wanneer het object onderhevig is aan gemiddelde krachten is het belangrijk om te kijken welk soort materiaal hier het beste bij past. Materialen kunnen namelijk behoorlijk verschillen in stijfheid, taaiheid en de kosten. Over het algemeen zijn de volgende materialen aan te bevelen.

Aanbevolen:
ABS, PETG

Hoge sterkte

Soms is het nodig dat er hoge eisen worden gesteld aan de materiaaleigenschappen. In zulke situaties is het dan ook nodig dat er gebruik wordt gemaakt van geavanceerdere materialen en composieten. Deze materialen beschikken namelijk over zeer goede mechanische eigenschappen.

Aanbevolen:
PC, Nylon, carbon fiber, metaal

Flexibileit

In het geval dat er afdichtingen of dempende elementen moeten worden geprint, kan er gekeken worden naar de flexibele materialen. Deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende mate van flexibiliteit. Hierdoor is de benodigde flexibiliteit altijd te vinden.
Let op: Printen met flexibele materialen vereist wel een Direct Extruder.

Aanbevolen:
TPU & TPE

Weersomstandigheden

Als een geprint object voor langere periode wordt blootgesteld aan een buitenomgeving is het nodig dat het materiaal hiervoor geschikt is. Het grootste effect vindt namelijk plaats door UV licht wat zorgt voor materiaal degradatie over langere periodes. Hierdoor kan het materiaal zwakker worden en het uiteindelijk begeven. Daarom is het erg belangrijk dat voor deze toepassing het juiste materiaal wordt gebruikt.

Aanbevolen:
ASA

1.8. Budget

Dit is misschien wel de meest doorslaggevende koopcriteria voor de meeste mensen. Daarom is het des te belangrijker om op voorhand een beschikbaar budget te bepalen. We snappen dat het lastig in te schatten is wat de beste 3D printer over het algemeen moet kosten en daarom geven we graag een richtlijn zodat je gerichter een budget kan vaststellen.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Budget

1.9. Beste 3D printer kopen - Shopping list

Nu we alle belangrijke zaken hebben behandeld is het van belang om met deze antwoorden een totaalplaatje van jouw beste 3D printer te schetsen. Als hulpmiddel hiervoor hebben we een printervriendelijke Shopping List gemaakt die eenvoudig in te vullen is. Deze kan je vervolgens bij je houden ter referentie tijdens het selectieproces in het volgende hoofdstuk.


Download nu jouw Shopping List


2. Selectie

Gewapend met een ingevulde Shopping List zijn we klaar om de volgende stap te zetten in de zoektocht naar jouw 3D printer, namelijk het selectieproces. Hier gaan we aan de hand van de criteria komen tot een passende selectie.

2.1. Printertype

De grootste selectie voor jouw beste 3D printer is de keuze tussen een FDM (printer met filament) of een mSLA (printen met vloeistof) printer. Er zijn namelijk fundamentele verschillen tussen deze twee printertypes en voor meer informatie om een keuze hierin te maken kan je verder lezen in onze blog over het verschil tussen FDM en SLA 3D printers.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - FDM printer Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - mSLA printer
Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids Filament

2.1.1. Filament

Het materiaal wat FDM 3D printers gebruiken om het geprinte object mee op te bouwen is plastic filament. Dit is een plastic draad wat gewikkeld is op een spoel en is vaak beschikbaar in meerdere gewichten. Deze spoelen zijn over het algemeen te verkrijgen in zowel een filament diameter van 1,75 mm en 2,85 mm. Het ligt aan het merk van de printer welke diameter je nodig hebt en dit staat vaak in de specificaties van de 3D printer aangegeven.

Over het algemeen zijn de volgende filament soorten de meest voorkomende en meest gebruikte filamenten voor een FDM printer:

PLA ABS PETG Support
Nylon Flexibel Specials Overig
Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids Resin

2.1.2. Resin

In tegenstelling tot een FDM printer, werkt een mSLA printer met vloeistof (resin). Deze resin is gevoelig voor UV licht en dankzij deze eigenschap kan er een solide model laag voor laag geprint worden.

Nadat het object geprint is moet het onderdeel nog gewassen worden in IPA (Isopropylalcohol) om het niet uitgeharde resin te verwijderen. Als laatste is het nog nodig om het geprinte model volledig uit te laten harden. Beide handelen zijn eenvoudig uit te voeren in een zogenaamde Wash & Cure station zodat het model daarna klaar is voor gebruik.

Neem voor meer informatie over de beschikbare soorten resin eens een kijkje in onderstaande collecties:

Standaard Engineering Flexibel Dental
Castable Water washable Overig

2.2. Accessoires

Naast het kopen van de beste 3D printer met printmateriaal is het ook het overwegen waard om hier accessoires bij aan te schaffen. Over het algemeen zijn er vele accessoires beschikbaar en zijn deze ook vaak merkafhankelijk. Het is daarom goed om jezelf te verdiepen wat er beschikbaar is voor de 3D printer die je op het oog hebt.

Printer upgrades

Als je meer uit je 3D printer wil halen dan is het een logische stap om de 3D printer te upgraden. Dit kan op veel manieren en het ligt er puur aan waar je de verbetering in prestaties wil verkrijgen.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Accessoires

Hieronder staan enkele populaire upgrades waar mensen voor kiezen:

Flexibele buildplate
Verwijder eenvoudig geprinte objecten dankzij de flexibele buildplate

Extra nozzle set
Print met verschillende nozzle diameters om het printproces te optimaliseren

All metal hotend
Print eenvoudig met materialen die meer slijtage veroorzaken zoals composieten dankzij een gehard stalen nozzle

WiFi module
Verstuur draadloos 3D modellen naar de 3D printer zonder draden of een SD kaartje

Auto Shutoff module
Zorgt ervoor dat de 3D printer automatisch uit gaat na het voltooien van de printopdracht

Enclosure
Hierdoor blijft de omgevingstemperatuur tijden het printproces stabieler en hoger zodat er beter met bijvoorbeeld ABS geprint kan worden

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - 3D Scanner

3D scanner

Een mooie aanvulling op een 3D printer is het gebruik van een 3D scanner. Een 3D scanner stelt je namelijk in staat om bestaande voorwerpen om te zetten naar een 3D model welke je vervolgens kan printen op een 3D printer.

De laatste jaren is deze technologie een stuk beter en goedkoper geworden waardoor deze optie nu ook toegankelijk is voor een groot publiek. Er is namelijk bijna geen technische kennis meer vereist, omdat de software is opgebouwd in eenvoudige stappen waarbij alles helder wordt uitgelegd.

Deze techniek is geschikt voor het dupliceren van bestaande objecten omdat deze niet meer te koop zijn of als er een defect onderdeel vervangen moet worden. Deze onderdelen kunnen dan snel en eenvoudig 3D gescand worden.

 

2.3. Effectief filteren

Om op een doelgerichte manier de criteria van onze ingevulde 3D printer Shopping list te vertalen naar de beste 3D printer is een effectieve strategie benodigd.

Gelukkig is de online zoektocht vandaag de dag gemakkelijk gemaakt door de implementatie van effectieve collectie filters op vele webshops. Dit zorgt ervoor dat je met een paar muisklikken snel een 3D printer selectie voor je hebt die voldoen aan jouw criteria. Door het effectief gebruik van deze collectie filters is het niet meer nodig om urenlang allerlei product pagina's af te struinen in de hoop dat je de juiste tegenkomt.

Begin vandaag nog met het toepassen van effectief filteren of start hieronder de 3D Printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen!

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Zoveel keuze, maar welke
is de beste 3D printer?

3. 3D printer kopen & printen

Na de oriëntatie en de selectie zijn we nu aangekomen bij het echte werk waar we de voorbereiding voor hebben gedaan. Namelijk daadwerkelijk de beste 3D printer kopen en ermee printen.

3.1. Koopcriteria

Voordat we meteen overgaan tot een impulsaankoop is het goed om even stil te staan waar je op moet letten bij de aankoop. Deze zogenaamde koopcriteria zorgen er namelijk voor dat je de kans op een miskoop of een negatieve koopervaring verminderd.

Iedereen heeft verschillende persoonlijke criteria, maar over het algemeen is het van belang om de volgende koopcriteria aan te houden:

Scherpe prijzen

Gratis verzending

Gunstige garantie voorwaarden

Technische support na aankoop

Deskundige klantenservice

3.2. Succesvol 3D printen

Iedereen wil natuurlijk direct aan de slag met de beste 3D printer en dan ook het liefst meteen zonder problemen. Het is daarom goed om eerst de essentiële stappen van 3D printen te begrijpen zodat ook jij succesvol kan 3D printen!

3.2.1. Kalibratie

Allereerst is het noodzakelijk om jouw 3D printer te kalibreren. Dit is een proces waarbij de software referentie waardes opslaat zodat er nauwkeurig kan worden geprint.

Over het algemeen verlopen deze processen automatisch of kunnen ze worden geactiveerd via het menu. Elke 3D printer is uitgerust met zogenoemde 'endstops' voor de X en Y as. Deze schakelaars geven een nul waarde af als ze worden geactiveerd en zorgen voor referentie waarden om de motoren nauwkeurig aan te sturen. De Z as wordt vervolgens op soortgelijke wijze gekalibreerd, maar dit gebeurd met een zogenaamde 'touch' sensor, waarbij de precieze hoogte van het printbed wordt gemeten.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Kalibratie
Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Automatisch Bed Leveling

Automatisch Bed Leveling

Een andere waardevolle kalibratie is 'automatisch bed leveling' wat in principe een Z as kalibratie is op meerdere punten op het printbed. Hierdoor ontstaat er een 3D representatie van het printbed zodat de afwijking in de Z richting op meerdere punten kan worden gecompenseerd. Deze kalibratie is alleen niet standaard op elke 3D printer dus hier moet je op letten tijdens het aankoopproces.

Deze kalibratie is vooral erg tijdbesparend voor het printen van de eerste laag en de hechting hiervan. Dit is namelijk een vaak voorkomende irritatie die met deze functie kan worden verholpen.

3.2.2. Slicersoftware

Zodra de 3D printer gekalibreerd is en het 3D model klaar is kan het bestand geprepareerd worden om geprint te worden. Deze stap wordt uitgevoerd in zogenaamde slicersoftware waarbij het 3D model wordt opgedeeld in verticale lagen. Vervolgens wordt het pad van de printkop beschreven a.d.h.v. coördinaten in speciale .gcode die kan worden gelezen door de 3D printer.

In deze software voer je vervolgens ook allerlei printer instellingen in zoals:

 • Printtemperatuur
 • Laaghoogte
 • Printsnelheid
 • Support
 • Wanddikte
 • Invulpercentage

De gegenereerde .gcode kan via een SD kaart, USB stick, netwerkkabel of Wifi naar de 3D printer worden gestuurd.

De meest populaire gratis slicersoftware staan hieronder weergegeven:

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Cura

Cura

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - PrusaSlicer

PrusaSlicer

3.2.3. Thingiverse

Als je zelf niet handig bent om een 3D model te modelleren of als je juist op zoek bent naar inspiratie kan je een kijkje nemen op Thingiverse. Dit is namelijk een platform waar je gratis 3D modellen van andere gebruikers kan downloaden om deze vervolgens op jouw beste 3D printer te printen.

Op deze manier kan je direct al van start met leuke ontwerpen of je kan deze modellen eenvoudig aanpassen naar eigen inzicht. Het aanbod is erg breed en gaat bijvoorbeeld van kunst tot gereedschap houders.

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Koopgids - Thingiverse

4. Support

Wat vaak wordt vergeten bij de aankoop van de beste 3D printer is dat er niet wordt gekeken naar de nodige (technische) support. 3D printen kan namelijk nogal uitdagend zijn als beginner zonder dat je nog de nodige kennis en ervaring hebt. In dat geval is het erg handig als je persoonlijke support kan krijgen als je ergens niet uit komt of problemen ondervindt.


It's okay to struggle. It's not okay to give up


Met deze reden bieden we daarom op alle aankopen bij 3D Deskundige gratis lifetime support na aankoop. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je altijd gerichte hulp kan krijgen zodat je niet gefrustreerd allerlei fora moet afstruinen voor een antwoord op jouw probleem.

4.1. Eerste laag hechting

Over het algemeen is dit één van de grootste problemen waar beginners in 3D printen tegenaan lopen en wat vaak frustratie tot gevolg heeft.

De beste oplossing hiervoor hebben we dan ook vertaald in de tip van 3D Deskundige:Tip van 3D Deskundige

Eerste laag hechting:
Zorg altijd voor een schoon en vetvrij printbed voor probleemloze hechting


Zodra het printbed vetvrij is kan daarnaast ook nog de printsnelheid van de eerste laag omlaag worden gebracht om een betere hechting is verkrijgen.

4.2. Printobject oriëntatie

Om een printobject zo efficiënt en nauwkeurig mogelijk te printen is het van belang om aandacht te geven aan de oriëntatie van de model op het printbed. Een verandering in oriëntatie kan namelijk erg veel invloed hebben op het materiaal verbruik, oppervlakte kwaliteit en het gebruik van support materiaal.

Over het algemeen kan je daarom de volgende regels aanhouden voor de optimale oriëntatie van het printobject voor een FDM printer:

Plaats het grootste oppervlak plat op het printbed

Probeer om de hoek van overhangende delen niet groter dan 45° te maken

Beter oriënteren in de breedte dan in de hoogte

De oriëntatie voor een mSLA printer is een stuk eenvoudiger waarbij het je het vlak met de hoogste oppervlakkwaliteit het beste niet direct op het printbed kan oriënteren.

4.3. 3D printer keuzehulp

In onze 3D printer koopgids behandelen we de stappen die je kan nemen om succesvol de beste 3D printer te kopen. Maar we snappen heel goed dat niet iedereen bereid is om hier tijd en energie in te steken. Speciaal hiervoor hebben we dan ook de 3D printer keuzehulp in het leven geroepen om snel en efficiënt deskundig advies te kunnen geven.

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

5. Veelgestelde vragen

We snappen het heel goed dat je in de zoektocht om de beste 3D printer te kopen meer vragen hebt dan antwoorden. Met deze reden hebben we dan ook de meest veelgestelde vragen hieronder neergezet met bijbehorende antwoorden.

 

Welke 3D printer moet ik kopen?

Welke 3D printer kan ik het beste kiezen?

Wat is de beste 3D printer voor thuis?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een 3D printer?

Wat kost een goede 3D printer?

Wat zijn de nadelen van een 3D printer?

Wat is het nut van een 3D printer?

Is 3D printen moeilijk?

Wat moet je weten over 3D printers?

Hoe kan ik starten met 3D printen?

Welke software is er nodig om te 3D printen?

Waar ben je naar opzoek?