Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is het verschil tussen FDM en SLA 3D printers?

3D Printer Keuzehulp

Binnen de 3D print wereld zijn er twee gebruikelijke technieken om een 3D model te printen. Deze worden over het algemeen aangeduid met afkortingen zoals FDM en SLA, waarbij de FDM 3D printer de bekendste is. Beide 3D printtechnieken werken met op een ander principe en maakt gebruik van een ander type materiaal.

FDM 3D printer

FDM 3D Printer

3D printers die van deze printtechniek gebruik maken zijn het meest bekend en vormen het klassieke beeld wat mensen bij een 3D printer hebben. FDM staat voor Fused Deposition Modeling en FFF een minder vaak gebruikte term staat voor Fused Filament Fabrication wat in de basis op hetzelfde neerkomt.

Deze 3D printers maken namelijk gebruik van een plastic filament draad dat gesmolten wordt en vervolgens wordt geëxtrudeerd door de printkop in de gewenste vorm. De printkop beweegt hiervoor in X, Y en Z richting om het gesmolten materiaal op de juiste plaats af te laten koelen zodat het gewenste 3D model wordt gevormd. Dit kan overigens wel verschillen, omdat het printbed van sommige 3D printers in X richting beweegt en de printkop in dit geval enkel in de Y en Z richting hoeft te bewegen.

Er zijn een aantal verschillende manieren hoe FDM printers dit doen, er zijn printers waarbij de kop in de X en Y richting beweegt en het bed in de Z (Hoogte) zoals de MakerBot en FELIXprinters. Ook zijn er printers waarbij de kop in de X en Z richting beweegt en het bed in de Y richting zoals bij Creality en Kywoo printers. Daarnaast zijn er ook Delta printers die een heel ander systeem gebruiken. Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van constructie, stevigheid etc.

Herkenbare onderdelen van een FDM 3D printer zijn:

Printkop

FDM 3D printer - Printkop

Printbed

FDM 3D printer - Printbed

Bewegingsvrijheid in X-, Y- en Z-as

FDM 3D printer - XYZ-as

Filament aanvoer

FDM 3D printer - Filament aanvoer

Filament spoel

FDM 3D printer - Filamentspoel

SLA 3D printer

SLA 3D Printer

SLA en DLP 3D printers zijn in vergelijking met de FDM printers minder bekend. Dit is voornamelijk omdat deze 3D printers op een nieuwere 3D printtechniek gebaseerd zijn. SLA staat voor Stereolithography en DLP staat voor Digital Light Processing. Deze 3D printtechniek kunnen een hoge print nauwkeurigheid behalen in combinatie met een glad oppervlak van het 3D model.

Voor SLA 3D printers wordt er een "resin" (kunsthars) gebruikt die heel lokaal wordt uitgehard door middel van UV licht. Uit een bad met deze resin worden laagjes geprint en deze worden gestapeld in de Z richting om het 3D model op te bouwen.

SLA maakt gebruik van een laser en spiegels om heel gericht het UV licht te sturen waar de resin uitgehard dient te worden. De laser vormt als het ware een punt die vervolgens de laag uithard en omdat het een punt is er een bepaalde tijd voor nodig om de laag te beschrijven.

mSLA variant

Een andere variant is namelijk mSLA, welke is uitgerust om selectief UV licht door te laten. Zo wordt elke laag in één keer uitgehard. Het grote voordeel hiervan is een snellere uithardingstijd, maar een nadeel is dat de nauwkeurigheid afhankelijk is van de resolutie van het LCD scherm.

Nog een andere variant is een DLP printer welke vergelijkbaar is met een mSLA printer. Dit type maakt alleen gebruik van een projector in plaats van een LCD scherm. Een voordeel is dus dat de nauwkeurigheid niet afhankelijk is van de LCD scherm resolutie. Aan de andere kant is er meer afstand tussen de lichtbron en het resin vat nodig voor de juiste brandpuntafstand voor de projector wat als een nadeel kan worden gezien.

Bij alle bovenstaande varianten en wat inherent staat aan resin prints is dat ze na het printproces eerst schoongemaakt en volledig uitgehard moeten worden.

Herkenbare onderdelen van een SLA 3D printer zijn:

UV lichtbron

SLA 3D Printer - UV lichtbron

Resin tank

SLA 3D Printer - Resin tank

Bewegingsvrijheid in Z-as

SLA 3D Printer - Z-as

Belangrijkste verschillen

FDM 3D Printer

SLA 3D Printer

Filament

FDM 3D Printer - Filament

Resin

SLA 3D Printer - Resin

Warmte

FDM 3D Printer - Warmte

UV licht

SLA 3D Printer - UV licht

X Y Z richting

FDM 3D Printer - XYZ richting

Z richting

SLA 3D Printer - Z richting

Printbed

FDM 3D Printer - Printbed

Resin tank

SLA 3D Printer - Resin tank

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?