Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is PC filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - PC Filament

PC (Polycarbonaat) Filament

 

3D Deskundige - Carbon Fiber Filament

PC ofwel PolyCarbonaat staat bekend voor zijn hoge sterkte en duurzaamheid. Ideaal voor allerlei toepassingen.

PolyCarbonaat is een materiaal dat bedoeld is voor toepassingen waar veel gevraagd wordt van de onderdelen. Het kan naast de zware lasten ook relatief hoge temperaturen aan. In tegenstelling tot de andere meeste gebruikte filament soorten kan PC temperaturen aan tot 150 graden celcius. In verhouding tot 60 graden voor PLA en 100 graden voor ABS.

Dit maakt dit materiaal ideaal voor toepassingen waarbij hoge lasten onder hoge temperaturen nodig zijn. Bovendien heeft het ook nog een handige eigenschap dat het vrij taai is en eerder zal buigen dan dat het zal breken. Net zoals Nylon en PVA is PC hygroscopisch en zal over tijd water opnemen vanuit de lucht.

Optimale printerinstellingen

Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je PC filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor PC filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

260-310°C

Print bed temp.

80-120°C
Aanbevolen

Koeling

0%
Niet nodig

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

8,5

Stijfheid

6,0

Duurzaamheid

10,0

Printbaarheid

6,0

Kosten per Kg

€40-€60

3D Deskundige - PC Filament

Wist je dat?

PC wordt vaak als toevoeging gebruikt bij andere materialen. Dit omdat het vele handige eigenschappen heeft wat gecombineerd kan worden met andere plastics. Een voorbeeld hiervan is PC-ABS. Er zijn versies waar beide plastics volledig gemengd zijn. Maar er zijn ook filaments beschikbaar waar de plastics nog gescheiden zijn maar wel verwerkt zijn in een rol filament.

 

 

 

PC filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat PC filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust een kijkje op onze PC collectie pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan een drietal kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BCN3D Filament
MakerBot Filament
PolyMaker Filament

Bekijk het filament van BCN3D

BCN3D is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Barcelona leveren ze naast hoogwaardige 3D printers ook kwalitatieve filaments van verschillende materialen.

Bekijk het filament van MakerBot

Makerbot is een groot gevestigd merk in de professionele markt van 3D printers. Het is een dochterbedrijf van Stratasys. Naast een aantal zeer hoge kwaliteit 3D printers hebben ze ook speciaal ontwikkelde spoelen filament op de markt gebracht.

Bekijk het filament van PolyMaker

Het merk Polymaker heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve Filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Waar ben je naar opzoek?

3D Printer Keuzehulp

Niet gevonden wat je zocht?

Maak gebruik van onze keuzehulp voor persoonlijk deskundig advies.

Start Keuzehulp