Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is PLA filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - PLA Filament

PLA (PolyLactic Acid) Filament

 

3D Deskundige - PLA Filament

PLA is het meest bekende en meest gemakkelijke soort materiaal dat gebruikt wordt in 3D Printers.

Het is naast het ander welbekende materiaal ABS het meest gebruikte materiaal. PLA staat voor PolyLactic Acid, het is een plastic dat gemaakt is uit natuurlijke componenten. Deze zijn voornamelijk afkomstig vanuit soja bonen en zetmeel. Door deze opbouw is PLA ook in bepaalde omstandigheden biologisch afbreekbaar. Door zijn lage productie kosten en brede bereikbaarheid op de markt is het daarbij ook een goed betaalbare plastic soort om te gebruiken voor je 3D printer.

Doordat PLA al bij lage temperaturen smelt is er geen geavanceerde 3D printer nodig, tevens heeft het ook geen verwarmd bed nodig om goed te printen. Echter wordt wel een verwarmd bed aanbevolen met een temperatuur van rond de 50 graden Celsius. Dit zodat het materiaal beter hecht aan het bouwplatform. Ook komen er bijna geen ongewenste dampen vrij tijdens het printen van dit materiaal. Al met al is PLA een zeer goed materiaal dat van beginners tot professionals gebruikt wordt.

Optimale printerinstellingen

Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je PLA filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor PLA filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

190-220°C

Print bed temp.

45-60°C
Optioneel

Koeling

100%
Aanbevolen

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

7,5

Stijfheid

7,5

Duurzaamheid

4,0

Printbaarheid

9,0

Kosten per Kg

€20-€40

3D Deskundige - PLA Filament

Wist je dat?

PLA is naast de vele voordelen ook geschikt om bepaalde toevoegingen aan toe te voegen. Dit kunnen bijvoorbeeld houtvezels zijn, wat ervoor zorgt dat het 3D model een houtlook kan krijgen. Ook kan PLA worden aangevuld met metalen zoals bijvoorbeeld koper, brons, ijzer en roestvrij staal. Door de metaal deeltjes is er een speciale geharde nozzle vereist, omdat er anders meer slijtage optreed.

 

 

 

PLA filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat PLA filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust een kijkje op onze PLA collectie pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan een drietal kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BCN3D Filament
MakerBot Filament
PolyMaker Filament

Bekijk het filament van BCN3D

BCN3D is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Barcelona leveren ze naast hoogwaardige 3D printers ook kwalitatieve filaments van verschillende materialen.

Bekijk het filament van MakerBot

Makerbot is een groot gevestigd merk in de professionele markt van 3D printers. Het is een dochterbedrijf van Stratasys. Naast een aantal zeer hoge kwaliteit 3D printers hebben ze ook speciaal ontwikkelde spoelen filament op de markt gebracht.

Bekijk het filament van PolyMaker

Het merk Polymaker heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve Filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Waar ben je naar opzoek?

3D Printer Keuzehulp

Niet gevonden wat je zocht?

Maak gebruik van onze keuzehulp voor persoonlijk deskundig advies.

Start Keuzehulp