Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is Metal Fill filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - Metal Fill Filament

Metal Fill Filament

 

3D Deskundige - Metal Fill Filament

Naast vezel versterkte materialen zijn er ook andere vulmiddelen zoals metaal poeder wat sterke onderdelen voort kan brengen.

Een metaal gevuld filament komt ook voor in vele soorten en maten net zoals de vezel versterkte filaments. De meest gebruikte versie voor hobbyisten is een PLA. Hierbij hebben de geprinte objecten een metalen look en feel. Waarbij het oppervlak ook mooi gepoetst/gepolijst kan worden.

Er is ook een andere versie, namelijk een waarbij het draagmateriaal een Nylon is die door een speciaal proces het plastic uit het materiaal haalt waardoor er een volledig metalen voorwerp overblijft. Hierdoor kan er op een gemakkelijke manier volledig metalen objecten geprint worden. Welke ook na bewerkt kan worden door bijvoorbeeld schuren, frezen, zagen etc.

Optimale printerinstellingen

Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je Metall Fill filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor Metal Fill filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

230-250°C

Print bed temp.

80-120°C
Aanbevolen

Koeling

>50%
Aanbevolen

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

6,0

Stijfheid

10,0

Duurzaamheid

4,0

Printbaarheid

7,0

Kosten per Kg

€80-€120

3D Deskundige - Metall Fill Filament

Wist je dat?

Het proces waarbij de geprinte onderdelen transformeren naar volledig metalen onderdelen wordt het sinteren genoemd. Hierbij worden de onderdelen die geprint zijn in een hoge druk oven geplaatst waarbij al het draagmateriaal uit het onderdeel gaat. Hierdoor blijft enkel alleen het metalen poeder in de vorm van het geprinte object over. Wat een zeer sterk geheel vormt en daarbij ook wel krimpt. Dit is niet iets wat thuis gedaan kan worden en wordt geregeld door een aantal grote centra in Europa.

 

 

 

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Metall Fill filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat Metal Fill filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust contact met ons op via de contact pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan twee kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BASF Filament
FormFutura Filament

Bekijk het filament van BASF

BASF is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Duitsland leveren ze een breed scala kwalitatieve filaments van verschillende hoogwaardige materialen.

Bekijk het filament van FormFutura

Het merk FormFutura heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Waar ben je naar opzoek?