Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is Nylon filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - Nylon Filament

Nylon (Polyamide) Filament

 

3D Deskundige - Flexibel Filament

Iedereen is wel bekend met het materiaal Nylon, het is een zeer sterk plastic soort dat op vele plekken in onze samenleving wordt toegepast.

Van sterke touwen tot bevestigingen. Nylon staat ook wel bekend als PolyAmide. Het vraagt wel wat meer van je 3D printer dan andere standaard materialen zoals PLA of PETG. Nylon wordt geprint op hogere temperaturen en hebben een luchtdichte opslag nodig voor het filament. Nylon heeft ook vele variaties op de markt. Vaak worden er toevoegingen gedaan waarbij Nylon het basis/draag materiaal is.

Het meest bekende is Carbon Fiber, hier worden zeer kleine stukjes Carbon Fiber in het Nylon filament geplaatst waardoor de eigenschappen van het materiaal veel beter worden. Wel vereisen zulke materialen een geharde nozzle van bijvoorbeeld staal aangezien deze filaments zeer corrosief op de standaard messing nozzles.

Optimale printerinstellingen

Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je Nylon filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor Nylon filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

225-265°C

Print bed temp.

70-80°C
Aanbevolen

Koeling

0%
Niet nodig

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

7,0

Stijfheid

5,0

Duurzaamheid

10,0

Printbaarheid

8,0

Kosten per Kg

€30-€60

3D Deskundige - PLA Filament

Wist je dat?

Nylon ofwel PolyAmide is uit zichzelf een Hygroscoop materiaal. Wat betekend dat het over tijd water uit de omgevingslucht op zal nemen. Dit is een nadelige eigenschap aangezien het de printkwaliteit flink doet verminderen. Filaments die op Nylon gebaseerd zijn moeten in een luchtdichte container bewaard worden of in een speciale box waar gelijk uit geprint kan worden.

 

 

 

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Nylon filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat Nylon filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust een kijkje op onze Nylon collectie pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan twee kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BASF Filament
FormFutura Filament

Bekijk het filament van BASF

BASF is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Duitsland leveren ze een breed scala kwalitatieve filaments van verschillende hoogwaardige materialen.

Bekijk het filament van FormFutura

Het merk FormFutura heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Waar ben je naar opzoek?