Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is ASA filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - PETG Filament

ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate) Filament

 

3D Deskundige - ASA Filament

Een tegenhanger van het welbekende ABS is ASA.

Een materiaal met vergelijkbare eigenschappen van ABS, maar is zeer UV resistent. Wat het ideaal maakt voor toepassingen buitens huis. ASA staat voor Acryl Styreen Acrylonitril, wat ook chemisch vergelijkbaar is met ABS. Origineel is het ook ontwikkeld als een verbetering van ABS door de gebruikte bestandsdelen te veranderen. ASA staat bekend om zijn goede mechanische eigenschappen zoals een hoge impact weerstand maar ook een hoge temperatuur en UV bestendigheid. Daarbij komt wel dat het moeilijker is om mee te printen.

Gezien het vergelijkbaar is met ABS heeft het ook dezelfde print problemen, namelijk veel warpen bij temperatuur verschillen maar ook dat er lichte dampen vrij komen tijdens het printen. Hier moet ook net zoals bij ABS gelet worden dat de kamer waar geprint wordt gefilterd wordt. Ondanks dat is het door zijn verbeterde eigenschappen een goed materiaal voor een breed scala aan toepassingen

Optimale printerinstellingen

Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je ASA filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor ASA filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

220-245°C

Print bed temp.

90-110°C
Aanbevolen

Koeling

0%
Niet nodig

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

6,0

Stijfheid

5,0

Duurzaamheid

10,0

Printbaarheid

7,0

Kosten per Kg

€30-€40

3D Deskundige - ASA Filament

Wist je dat?

ASA kan je net als ABS door middel van Aceton glad maken. Dit komt omdat deze plastics op kunnen lossen in Aceton. Ook kan je met Aceton ASA en ABS aan elkaar verlijmen. Verder zijn er nog vele andere mogelijkheden wat je met deze combinatie kan doen.

 

 

 

 

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

ASA filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat ASA filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust een kijkje op onze ASA collectie pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan twee kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BASF Filament
FormFutura Filament

Bekijk het filament van BASF

BASF is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Duitsland leveren ze een breed scala kwalitatieve filaments van verschillende hoogwaardige materialen.

Bekijk het filament van FormFutura

Het merk FormFutura heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Waar ben je naar opzoek?