Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Ontvang belastingvoordeel met zakelijk 3D printen

5-delige blogserie - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen?

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
3D Deskundige - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen? BONUS Belastingvoordeel

BONUS: BELASTINGVOORDEEL


Als ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het kan zijn om gebruik te maken van belastingvoordeel. Wat je immers hierop kan besparen houd je onder aan de streep over in de vorm van extra winst. Zakelijk 3D printen biedt belastingvoordeel via meerdere regelingen die hieronder zullen worden toegelicht.

Vanuit de overheid zijn er meerdere regelingen beschikbaar die voor belastingvoordeel kunnen zorgen. In de basis hebben deze betrekking op de loonbelasting via de WBSO, winst via de Innovatiebox en op de kosten m.b.t. de 3D printer zelf via de MIA en Vamil regeling.

WBSO regeling

Voor bedrijven die zich bezig houden met innovatie kunnen gebruik maken van de fiscale WBSO regeling. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en is een fiscale regeling waarmee de R&D kosten verlaagd kunnen worden.

Door gebruik te maken van deze regeling betaal je namelijk minder inkomstenbelasting voor de uren die worden besteed aan ontwikkelingsprojecten. Dit is in de basis een breed begrip en kan bijvoorbeeld het ontwikkelen van een nieuw product betekenen, maar ook een nieuw productieproces. Het belangrijkste is dat het technisch nieuw moet zijn voor het bedrijf.

Kosten die in aanmerking komen voor WBSO:

  • R&D loonkosten
  • Proeven
  • Prototypes
  • Investeringen in laboratorium

Werkzaamheden en kosten die niet in aanmerking komen voor WBSO:

  • Marktonderzoek
  • Cursussen, scholing en symposia
  • Werkzaamheden buiten de EU
  • Inhuur van arbeid
  • Afschrijvingskosten
  • Aanvragen van een octrooi

Een deel van de R&D loonkosten mag je aftrekken van de belasting waardoor er een belastingvoordeel ontstaat. Het is hierbij wel belangrijk dat er een urenregistratie wordt bijgehouden voor een eventuele controle.

3D Deskundige - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen? BONUS Belastingvoordeel

Innovatiebox

Om gebruik te maken van de WBSO regeling maakt het niet uit of het ontwikkelingsproject winst behaalt of niet. Mocht het project namelijk wel winst opleveren kan er daarnaast ook nog gebruik gemaakt worden van de Innovatiebox vanuit de Belastingdienst.

Dit houdt in dat de vennootschapsbelasting voor deze winsten lager is en voor 2021 neerkomt op 9%. In vergelijking met de reguliere vennootschapsbelasting van 15% (tot €245.000) en 25% (boven €245.000) levert dit een aanzienlijk belastingvoordeel op.

Circulair ondernemen

Ondernemers die duurzaam investeren in circulaire oplossingen worden gestimuleerd door de overheid. Dit gebeurt hoofdzakelijk via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) regeling.

Beide regelingen bieden een fiscaal voordeel voor investeringen in duurzame technieken. Zo komen ook 3D printers in aanmerking voor deze regeling omdat deze voor een grondstoffenbesparing zorgen en zo minder afval tot gevolg hebben. Dit is officieel opgenomen in de Milieulijst gespecificeerd onder F 1211 – 3D-printer voor duurzamer produceren.

Met de MIA kan er geprofiteerd worden van een investeringsaftrek van 36% van het investeringsbedrag. Dit betreft een extra aftrek en komt boven de reguliere investeringsaftrek.

Daarnaast kan met de Vamil 75% van de investeringskosten worden afgeschreven. Het tijdstip mag hiervoor zelf gekozen worden en zorgt voor een extra liquiditeits- en rentevoordeel.

Gecombineerd leveren beide regelingen een aanzienlijk belastingvoordeel op. Voor meer concrete waarden zijn er meerdere rekenvoorbeelden opgesteld om meer inzicht in het voordeel te geven.

Conclusie

Na het toelichten van alle bovengenoemde fiscale regelingen is het voor iedereen te begrijpen dat de belastingvoordelen substantieel zijn voor zakelijk 3D printen. Dit feit gecombineerd met de andere 5 belangrijkste voordelen maakt dat bijna ieder bedrijf erbij gebaat is om zakelijk te gaan 3D printen.


Vrijblijvend Deskundig Advies

Ben je enthousiast geworden na het lezen van onze blogserie: 5 belangrijkste voordelen voor zakelijk 3D printen?

Wil je de stap gaan zetten om 3D printen te omarmen in je bedrijf, maar weet je totaal niet waar je moet beginnen of op moet letten? Of heb je soms vragen over de techniek?

Doorloop dan onze 3D printer Keuzehulp en ontvang vrijblijvend deskundig advies aan via onderstaande button of bel ons op 085 – 004 1055.

Wij zullen dan zo snel mogelijk reageren met een passend advies zodat ook jij kan gaan profiteren van alle voordelen van 3D printen!

Start Keuzehulp

 

5-delige blogserie - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen?

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5

Waar ben je naar opzoek?