Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

De Keuze tussen FDM en mSLA: Wat is Beter voor Jou?

 

3D Printer Keuzehulp

 

In dit artikel zullen we het verschil tussen twee veelgebruikte 3D-printtechnologieën, FDM en mSLA, onderzoeken. We zullen kijken naar de materiële vereisten voor elk type printer, evenals de voordelen en toepassingen van zowel filament als resin. Of je nu overweegt om een 3D-printer te kopen of gewoon meer wilt weten over de verschillende materialen, dit artikel helpt je de juiste keuze te maken voor jouw 3D-printprojecten.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • FDM-printers maken gebruik van een filament depositiesysteem, terwijl mSLA-printers gebruikmaken van resin.
 • Filament is betaalbaar en biedt een breed scala aan kleuren en eigenschappen, terwijl resin gedetailleerdere prints mogelijk maakt met verschillende materiaaleigenschappen.
 • FDM-printers zijn ideaal voor prototyping, functionele onderdelen en decoratieve objecten, terwijl mSLA-printers geschikt zijn voor toepassingen waar fijne details belangrijk zijn, zoals sieraden en medische modellen.
 • Populaire FDM-printers zijn onder andere de Ultimaker 2+. Enkele populaire mSLA-printers zijn de Anycubic Photon, de Creality LD-002R en de Elegoo Mars.
 • Bij het kiezen tussen een FDM-printer en een mSLA-printer moet je rekening houden met je budget, gewenste printkwaliteit en beoogde toepassingen.

FDM en mSLA Wat is beter voor jou

Wat zijn FDM-printers?

FDM-printers, ook wel bekend als fused deposition modeling printers, zijn een van de meest populaire 3D-printtechnieken voor thuisgebruik in Nederland. Deze printers werken door filament (een dunne draad van thermoplastisch materiaal) te extruderen en laag voor laag op te bouwen om een object te creëren. FDM-printers zijn betaalbaar, gemakkelijk te gebruiken en bieden een breed scala aan filamentmateriaalopties. Ze worden vaak gebruikt voor prototyping, functionele onderdelen en decoratieve objecten.

  FDM-printers
Prijs Betaalbaar
Gebruiksgemak Gemakkelijk
Filamentmateriaalopties Breed scala aan keuzes
Toepassingen Prototyping, functionele onderdelen, decoratieve objecten

 

Wat zijn mSLA-printers?

mSLA-printers, ook wel bekend als masked stereolithography printers, maken gebruik van een vloeibare fotopolymeerhars die uithardt onder invloed van UV-licht. In tegenstelling tot FDM-printers, gebruiken mSLA-printers geen filament, maar werken ze met een hars die in een reservoir zit.

Met mSLA-technologie kun je gedetailleerdere en nauwkeurigere objecten printen met een hogere resolutie dan met FDM-printers. Dit komt doordat de vloeibare hars laag voor laag wordt opgebouwd en onder invloed van UV-licht uithardt. Hierdoor kunnen complexe vormen en fijne details worden gerealiseerd.

Resin is het materiaal dat wordt gebruikt bij mSLA-printers. Deze vloeibare fotopolymeerhars is verkrijgbaar in verschillende kleuren en eigenschappen. Het biedt een breed scala aan mogelijkheden voor diverse toepassingen.

mSLA-printers zijn vooral geschikt voor projecten waar fijne details belangrijk zijn, zoals het printen van sieraden, medische modellen en prototypes met een hoge resolutie.

Met mSLA-printers kun je gedetailleerdere en nauwkeurigere objecten printen met een hogere resolutie dan met FDM-printers.

Vergelijking van mSLA-printers met FDM-printers mSLA-printers FDM-printers
Printtechniek Gebaseerd op resin en masked stereolithography Gebaseerd op filament en fused deposition modeling
Printkwaliteit Hoogwaardige prints met fijne details Goede prints, maar minder detail
Toepassingen Ideaal voor sieraden, medische modellen en prototyping met hoge resolutie Geschikt voor prototyping, functionele onderdelen en decoratieve objecten
Kosten Meestal duurder in aanschaf en materiaalkosten Meestal betaalbaarder in aanschaf en materiaalkosten

De keuze tussen mSLA-printers en FDM-printers hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Als nauwkeurigheid en fijne details belangrijk zijn voor jouw printprojecten, biedt een mSLA-printer de beste oplossing. Als je meer geïnteresseerd bent in het printen van functionele onderdelen of decoratieve objecten, dan is een FDM-printer wellicht meer geschikt.

Vergelijking van Filament en Resin

Als het gaat om het kiezen van het juiste materiaal voor je 3D-printprojecten, zijn filament en resin de twee meest populaire opties. Beide materialen hebben unieke eigenschappen en voordelen die het overwegen waard zijn. In deze sectie vergelijken we filament en resin op verschillende criteria om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

FDM en mSLA Wat is beter voor jou

Prijs en Beschikbaarheid

Als het gaat om prijs, is filament over het algemeen betaalbaarder dan resin. Filament is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het soort materiaal en de kwaliteit. Het is gemakkelijk verkrijgbaar en wordt ondersteund door verschillende fabrikanten en leveranciers. Resin daarentegen is vaak duurder dan filament en de prijs kan variëren afhankelijk van het merk en het type resin. Het kan ook moeilijker verkrijgbaar zijn, vooral als je op zoek bent naar specifieke kleuren of eigenschappen.

Gebruiksgemak

Wat betreft gebruiksgemak is filament over het algemeen eenvoudiger te gebruiken dan resin. Filament kan zonder al te veel problemen worden geladen en vervangen, en het is geschikt voor de meeste FDM-printers. Het vereist geen speciale instellingen of omgevingen. Resin daarentegen vereist meer voorzichtigheid bij het hanteren ervan. Het moet worden bewaard in een donkere, UV-vrije container en het printen met resin kan specifieke instellingen en zorgvuldige reiniging na het printen vereisen.

Kleurenopties

Een van de voordelen van filament is de beschikbaarheid van een breed scala aan kleuren. Filament is verkrijgbaar in verschillende tinten, waaronder effen kleuren, doorzichtig en zelfs glow-in-the-dark opties. Dit maakt het ideaal voor het printen van kleurrijke objecten en decoratieve stukken. Aan de andere kant biedt resin beperkte kleurenopties. De meeste resins zijn verkrijgbaar in standaardkleuren zoals zwart, wit, grijs en enkele basistinten. Het is echter belangrijk op te merken dat post-processing technieken, zoals het verven van resin prints, wel mogelijk zijn om meer kleurenopties te creëren.

Printkwaliteit en Detailniveau

Als het gaat om printkwaliteit en detailniveau, blinkt resin uit. Resin prints hebben over het algemeen een hogere resolutie en kunnen gedetailleerdere objecten produceren dan filament prints. Dit maakt resin ideaal voor toepassingen waarbij fijne details en nauwkeurigheid belangrijk zijn, zoals sieraden, medische modellen en miniaturen. Filament prints zijn over het algemeen minder gedetailleerd, maar nog steeds geschikt voor de meeste functionele objecten en prototypes.

Resistentie en Duurzaamheid

Wat betreft resistentie en duurzaamheid, zijn beide materialen geschikt voor verschillende toepassingen. Filament is over het algemeen sterker en duurzamer dan resin, waardoor het geschikt is voor functionele onderdelen en structurele toepassingen. Het kan beter bestand zijn tegen stoten, buigen en andere externe krachten. Resin daarentegen is kwetsbaarder en kan breken of barsten bij langdurige blootstelling aan stress. Het is echter beter bestand tegen chemische stoffen en kan een gladder oppervlak bieden.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen filament en resin af van je specifieke behoeften en vereisten. Als je op zoek bent naar betaalbaarheid, gebruiksgemak en kleurenopties, is filament de beste keuze. Als je echter fijnere details, hogere resolutie en betere printkwaliteit wilt, is resin de betere optie. Het is belangrijk om rekening te houden met je budget, gewenste printkwaliteit en geplande toepassingen bij het maken van de materiaalkeuze.

Populariteit van FDM-printers en mSLA-printers

Wil je weten welke 3D-printers momenteel populair zijn op de markt? In dit gedeelte zullen we enkele populaire FDM-printers en mSLA-printers bespreken die gewaardeerd worden om hun indrukwekkende prestaties en betrouwbare resultaten.

Populaire FDM-printers

Op zoek naar een FDM-printer die betrouwbaar is en hoogwaardige prints levert? Dan moet je zeker eens kijken naar de volgende modellen:

 • Ultimaker 2+: Deze printer staat bekend om zijn betrouwbaarheid, printprecisie en gebruiksgemak. Met de Ultimaker 2+ kun je hoogwaardige prints maken met nauwkeurige details.

Populaire mSLA-printers

Als je op zoek bent naar een mSLA-printer die gedetailleerde prints met hoge resolutie kan maken, bekijk dan eens de volgende modellen:

 • Anycubic Photon: De Anycubic Photon is een populaire keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar gedetailleerde prints met een hoge resolutie. Met zijn LCD-technologie biedt de Anycubic Photon een uitstekende drukkwaliteit.
 • Creality LD-002R: Deze mSLA-printer van Creality is geliefd om zijn snelle printsnelheid en nauwkeurige positionering. Met de Creality LD-002R kun je snel en efficiënt gedetailleerde prints maken.
 • Elegoo Mars: De Elegoo Mars is een andere populaire mSLA-printer die bekend staat om zijn betrouwbare prestaties en hoge resolutie. Deze printer biedt consistente en gedetailleerde prints voor allerlei toepassingen.

Met deze populaire FDM-printers en mSLA-printers heb je de mogelijkheid om hoogwaardige 3D-prints te maken met indrukwekkende details en nauwkeurigheid.

FDM en mSLA Wat is beter voor jou

FDM-printers Functies
Ultimaker 2+ Betrouwbaarheid, printprecisie, gebruiksgemak
mSLA-printers Functies
Anycubic Photon Gedetailleerde prints, hoge resolutie
Creality LD-002R Snelle printsnelheid, nauwkeurige positionering
Elegoo Mars Betrouwbare prestaties, hoge resolutie

Support bij 3D-printen

Bij het 3D-printen kunnen verschillende uitdagingen optreden, zoals problemen met de eerste laag hechting of de oriëntatie van het printobject. Het is belangrijk om te weten hoe je deze problemen kunt aanpakken en welke ondersteuning beschikbaar is om je te helpen.

Maak je geen zorgen! Er zijn veel bronnen waar je terecht kunt voor support en het oplossen van problemen. Hier zijn een paar handige tips en suggesties:

 • Gebruikersrecensies: Lees beoordelingen van andere 3D-printer gebruikers. Ze kunnen waardevolle inzichten en oplossingen bieden voor gemeenschappelijke problemen.
 • Fora en online communities: Word lid van 3D-printer fora en communities waar je vragen kunt stellen en ervaringen kunt delen met andere enthousiastelingen.
 • Technische ondersteuning en klantenservice: Veel fabrikanten en leveranciers bieden technische ondersteuning en klantenservice via verschillende kanalen, zoals e-mail, telefoon en live chat. Neem contact op met de klantenservice van jouw 3D-printer voor specifieke vragen en problemen.

Onthoud dat veel mensen dezelfde of vergelijkbare problemen kunnen hebben ervaren bij het 3D-printen. Het delen van ervaringen en het raadplegen van experts kan je helpen bij het oplossen van problemen en het bereiken van betere printresultaten.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een ondersteuningstabel voor veelvoorkomende problemen bij het 3D-printen:

Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
Problemen met de eerste laag hechting Onjuiste leveling van het printbed
Onjuiste temperatuurinstellingen
Level het printbed opnieuw
Pas de temperatuurinstellingen aan
Printobject breekt tijdens het printen Teveel spanning in het filament
Onjuiste printinstellingen
Controleer de spanning van het filament
Pas de printinstellingen aan
Printobject heeft scheve lagen Onjuiste rijsnelheid of retractie-instellingen
Slijtage aan de nozzle
Pas de rijsnelheid en retractie-instellingen aan
Vervang de nozzle indien nodig

Met behulp van deze ondersteuningstabel kunnen veelvoorkomende problemen bij het 3D-printen geïdentificeerd en opgelost worden. Zorg ervoor dat je de juiste ondersteuning en tips gebruikt om jouw 3D-printervaring te verbeteren.

Conclusie

Het kiezen van de juiste 3D-printer is een belangrijke beslissing die afhankelijk is van verschillende factoren. Bij het maken van je keuze moet je rekening houden met je budget, de gewenste printkwaliteit en het beoogde gebruik van de printer.

FDM-printers zijn een betaalbare en veelzijdige optie voor diverse toepassingen. Ze maken gebruik van filament en bieden een breed scala aan kleuren en eigenschappen. Deze printers zijn ideaal voor prototyping, functionele onderdelen en decoratieve objecten.

mSLA-printers daarentegen bieden gedetailleerdere prints met een hoge resolutie. Ze maken gebruik van resin en zijn perfect geschikt voor toepassingen waar fijne details belangrijk zijn, zoals sieraden, medische modellen en prototyping met een hoge resolutie. Deze printers bieden een hogere nauwkeurigheid en printkwaliteit, maar zijn over het algemeen duurder in aanschaf.

Om de beste 3D-printer te kiezen die aan al je eisen voldoet, is het belangrijk om de juiste informatie en ondersteuning te hebben. Neem de tijd om de specificaties, functies en prijzen van verschillende modellen te vergelijken. Daarnaast is het nuttig om gebruikersrecensies en ervaringen te raadplegen om een weloverwogen beslissing te nemen.

FAQ

Wat zijn de voordelen van een FDM-printer?

FDM-printers zijn betaalbaar, gemakkelijk te gebruiken en bieden een breed scala aan filamentmateriaalopties. Ze worden vaak gebruikt voor prototyping, functionele onderdelen en decoratieve objecten.

Wat zijn de voordelen van een mSLA-printer?

mSLA-printers bieden gedetailleerdere prints met een hogere resolutie dan FDM-printers. Ze zijn ideaal voor toepassingen waar fijne details belangrijk zijn, zoals sieraden, medische modellen en prototyping met hoge resolutie.

Wat is het verschil tussen filament en resin?

Filament is een thermoplastisch materiaal dat wordt gebruikt in FDM-printers. Het is betaalbaar, gemakkelijk te gebruiken en biedt een breed scala aan kleuren en eigenschappen. Resin is een vloeibare fotopolymeerhars die wordt gebruikt in mSLA-printers. Het biedt gedetailleerdere prints met verschillende materiaaleigenschappen.

Welke FDM-printers zijn populair op de markt?

Enkele populaire FDM-printers zijn de Ultimaker 2+, bekend om zijn betrouwbaarheid, printprecisie en gebruiksgemak.

Welke mSLA-printers zijn populair op de markt?

Enkele populaire mSLA-printers zijn de Anycubic Photon, de Creality LD-002R en de Elegoo Mars, die allemaal bekend staan om hun hoge resolutie, snelle printsnelheid en nauwkeurige positionering.

Wat kan ik doen als ik problemen heb met 3D-printen?

Het is belangrijk om online resources zoals gebruikersrecensies, fora en online communities te raadplegen. Daarnaast bieden veel fabrikanten en leveranciers technische ondersteuning en klantenservice aan.

Hoe kies ik de juiste 3D-printer?

Het kiezen van de juiste 3D-printer hangt af van factoren zoals budget, gewenste printkwaliteit en beoogd gebruik. FDM-printers zijn betaalbaar, veelzijdig en geschikt voor diverse toepassingen. mSLA-printers bieden gedetailleerdere prints met hoge resolutie. Het maken van een keuze tussen een FDM-printer en een mSLA-printer hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Waar ben je naar opzoek?