Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is PVA filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - PVA Filament

PVA (PolyVinyl Alcohol) Filament

 

3D Deskundige - PVA Filament

PVA is een ideaal materiaal voor iedereen die complexe vormen nauwkeurig wilt laten printen.

PVA staat voor PolyVinyl Alcohol, en is een zacht biologisch afbreekbaar plastic. Het heeft daarbij een zeer gewilde en handige eigenschap namelijk dat het oplost in water. Dit maakt dit materiaal ideaal voor gebruik als support materiaal tijdens het printen. Hierdoor kan je na het printen het in water laten oplossen en heb je geen sporen van je supports meer op je geprinte onderdelen.

Het zal je ook niet verbazen dat PVA hygroscopisch is en water opneemt uit de lucht. Hierdoor moet je je PVA filament ook in een goed gesloten ruimte bewaren waar de luchtvochtigheid ook laag is.

Optimale printerinstellingen

Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je PVA filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor PVA filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

185-200°C

Print bed temp.

45-60°C
Optioneel

Koeling

>50%
Aanbevolen

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

9,0

Stijfheid

3,0

Duurzaamheid

7,0

Printbaarheid

5,0

Kosten per Kg

€40-€80

3D Deskundige - PC Filament

Wist je dat?

Naast het gebruik van hetzelfde materiaal voor het supporten van je prints is PVA het meest gebruikte support materiaal. Het is door zijn eigenschappen ook niet goed te gebruiken als normaal materiaal om voorwerpen in te printen. Daarom is het ook alleen in een naturel kleur te verkrijgen.

 

 

 

 

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

PVA filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat PVA filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust een kijkje op onze PVA collectie pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan twee kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BASF Filament
FormFutura Filament

Bekijk het filament van BASF

BASF is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Duitsland leveren ze een breed scala kwalitatieve filaments van verschillende hoogwaardige materialen.

Bekijk het filament van FormFutura

Het merk FormFutura heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Waar ben je naar opzoek?