Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

3D printer kosten: Van aanschaf tot dagelijks gebruik & onderhoud

Wat kost een 3D printer?

Een 3D printer kopen is anders dan de boodschappen doen.

'Nogal logisch', denk je. Toch verkijken velen zich op de aanschaf van een nieuwe 3D printer. Ze kijken wat rond, zien een printer die ze leuk vinden en kopen hem — alsof de aankoop hetzelfde is als neuzen naar een flesje wijn in de supermarkt.

Bij 3D Deskundige vindt je de de juiste 3D printer, maar we willen je ook helpen inzien op welke manieren de aanschaf van een 3D printer écht verschilt van de dagelijkse boodschappen.

Het belangrijkste om te bedenken is dat de aanschaf van een 3D printer pas het begin is.

Wat er komt kijken bij de aanschaf van een 3D printer

Bij het kopen van een 3D printer zijn dit de kostenposten waar je rekening mee moet houden:

  • Aanschafprijs
  • Stroomkosten
  • Materiaalkosten
  • Onderhoudskosten

Vergeet hierbij ook het grote verschil tussen kopen als bedrijf of particulier niet. Zo kan een onderneming de aankoop zakelijk afschrijven.

3D printer kosten

Een 3D printer kiezen

Voor we samen de kostenposten van een 3D printer bekijken missen we nog wel iets...de juiste printer.

Wat nou als een 3D printer kiezen al een flinke uitdaging blijkt? Je hebt geen idee waar je moet beginnen, welke technische specificaties voor jou belangrijk zijn en alle randzaken waar we het over hebben...moet je daar nu al rekening mee houden?

Om je op weg te helpen hebben wij de Keuzehulp ontwikkeld.

Het enige dat jij hoeft te doen is 9 simpele vragen beantwoorden. Vervolgens geven wij je advies op maat over de printer die het beste bij jouw wensen en eisen past en kan jij hem direct aanschaffen.

3D printer Keuzehulp voorkomt een miskoop en hoge 3D printer kosten

Nu die prachtige nieuwe 3D printer onderweg is kunnen we verder.

Laten we eerst kijken naar de aanschafprijs.

Aanschafprijs

De grootste kostenpost in het leven van een 3D printer is de aanschafprijs. En hoewel er grote verschillen zitten in prijs, is het kopen van een nieuwe 3D printer altijd een flinke investering.

Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat jouw aankoop geen miskoop wordt.

Dankzij onze Keuzehulp weet jij gelukkig precies welke 3D printer het beste bij je past. Daarnaast bieden we in onze webshop ook nog een retourtermijn van 14 dagen aan, waardoor je met een gerust gevoel bestelt.

Zakelijke aankoop

Is jouw nieuwe 3D printer een zakelijke aankoop? Dan komt er meer bij kijken.

Want als ondernemer ben jij niet alleen benieuwd naar de aanschafprijs, maar ook naar de 'Total Cost of Ownership', de efficiëntie en betrouwbaarheid. Daarbij kan je als ondernemer de 3D printer afschrijven, dus moet je weten wat de uiteindelijke restwaarde van de machine is.

Bij de aanschaf van een 3D printer is het dan ook belangrijk om de volgende factoren in acht te houden:

  • Aanschafkosten
  • Verwachte technische levensduur (in uren)
  • Restwaarde

Een typische afschrijving voor een 3D printer is een lineair, een vast % per jaar met een minimum van 5 jaar.

Stroomkosten

De 3D printer is aangekomen, je kan beginnen!

Het eerste wat je doet (in plaats van het instructiehandboek lezen, natuurlijk) is de stekker erin. De lampjes springen aan, de machine begint te brommen — en jouw elektriciteitsmeter ratelt rustig mee.

Stroom is vaak een van de eerste kostenposten die vergeten wordt bij 3D printers.

Nou ga je een zuinige printers als de Kywoo Tycoon Slim amper terugzien op je stroomrekening, maar kies je voor een alleskunner als de BCN3D Epsilon W50 dan is het belangrijk dat je de uitgebreide functies — zoals een verwarmbaar printbed en dubbele printkoppen — ook echt gebruikt, omdat deze voor een hoger verbruik zorgen.

Stem je aankoop daarom af op het gebruik wat je voor ogen hebt, zodat de stroomkosten aan het einde van de maand je niet verrassen.

Materiaalkosten

Zoals de grote verschillen in prijs tussen 3D printers, zo variëren ook materiaalkosten sterk — van een allround filament van minder dan 4 cent per gram tot een hoogwaardig ondersteuningsfilament van meer dan 40 cent per gram.

Je kan dus voor een degelijke prijs al prachtige modellen printen of voor elk model flink moeten investeren. Hierbij is het goed om rekening te houden met:

  • Materiaalsoort: Sterker, veelzijdiger of duurzamer materiaal is duurder
  • Invulling van je model: Een hol model gebruikt minder materiaal dan een massieve

Je bespaart op je materiaalkosten door vooraf het juiste materiaal te bepalen, maar ook door het gewicht van je model te optimaliseren.

Onderhoudskosten

Bij 3D Deskundige zijn we enthousiast over 3D printers, maar ook altijd eerlijk. Zo zul je van ons geen sprookje horen dat onze machines nooit een onderhoudsbeurt nodig hebben. Hoewel we alleen topmerken in ons assortiment hebben, blijven 3D printers gebruiksvoorwerpen die met de jaren slijten.

Het is dan ook belangrijk om al bij de aanschaf rekening te houden met onderhoudskosten.

Ga je jouw machine dag en nacht laten draaien? Dan zullen onderdelen relatief sneller lijken te slijten. Print je eens per week dan kan een 3D printer ineens jarenlang probleemloos printen.

Vergeet ook niet dat onderhoudskosten merk- en onderdeelafhankelijk zijn — een scharnier is goedkoper te vervangen dan een printkop.

Garantie

Voordat je echter denkt dat een 3D printer je bakken met geld gaat kosten in onderhoud en onderdelen: al onze merken bieden uiteraard garantie.

Heeft je machine binnen de garantie onderhoud nodig? Dan ben je vaak niets kwijt.

Daarbij voeren we bij 3D Deskundige zelfs een aantal merken waar het mogelijk is je garantie te verlengen; een slimme keuze. Je betaalt dan vooraf om te zorgen dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Maak een weloverwogen keuze

Aanschaf, onderhoud, materiaal, stroom...er komt een hoop kijken bij de kosten van een 3D printer. Hoewel je staat te trappelen om met je nieuwe speeltje aan de slag te gaan is het slim om goed na te denken voordat je op die glimmende bestelknop drukt.

Want wanneer jij alle ins en outs kent sta je niet voor verrassingen en blijf je keer op keer met veel plezier 3D printen.

Waar ben je naar opzoek?