Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is HIPS filament en waar gebruik je het voor?

3D Deskundige - PVA Filament

HIPS (High Impact PolyStyreen) Filament

 

3D Deskundige - HIPS Filament

HIPS is een vorm van PS wat iedereen wel kent, PolyStyreen is namelijk ook bekend als piepschuim.

HIPS staat voor High Impact PolyStyreen, het is net zoals PVA een support materiaal wat op kan lossen in een vloeistof. Echter in tegenstelling tot PVA kan HIPS niet oplossen in standaard water. Om HIPS op te lossen heb je een vloeistof nodig genaamd: d-Limoleen. Dit is ook een vrij wijd te verkrijgen en niet dure vloeistof. HIPS kan in tegenstelling tot PVA wel als eind materiaal gebruikt worden voor bepaalde onderdelen.

Optimale printerinstellingen

Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je HIPS filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor HIPS filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling

Print temp.

230-245°C

Print bed temp.

100-115°C
Aanbevolen

Koeling

0%
Niet nodig

Materiaal eigenschappen

Elke type materiaal is anders, en daarbij ook de eigenschappen van het materiaal. In het handige overzicht hieronder staan van een aantal punten aangegeven welke score het materiaal gemiddeld krijgt. Dit is op een schaal van 1 tot 10.

Als laatste punt staat er ook bij wat het materiaal naar verwachting gemiddeld kost. Dit kan natuurlijk een breed spectrum zijn, aangezien er ook vele variaties kunnen zijn van het filament maar ook elk merk is daarbij anders.

Breeksterkte
Stijfheid
Duurzaamheid
Printbaarheid
Kosten per kg

Breeksterkte

4,0

Stijfheid

10,0

Duurzaamheid

7,0

Printbaarheid

6,0

Kosten per Kg

€25-€40

3D Deskundige - PC Filament

Wist je dat?

Aangezien de instellingen en temperaturen van PVA en bijvoorbeeld ABS te ver uit elkaar liggen wordt PVA niet vaak gebruikt voor het supporten van ABS. HIPS daarentegen is hier wel ideaal voor. En is het Go To support materiaal voor het printen van complexe vormen in ABS.

 

 

 

 

HIPS filament kopen?

Ben je overtuigd geraakt dat HIPS filament het beste materiaal is voor jou? Neem dan gerust een kijkje op onze filament collectie pagina of bekijk hieronder het filament per merk. Hieronder staan een drietal kwalitatief goede merken waarbij je weet dat het filament geweldige resultaten zal geven.

Mocht je na het bekijken toch nog vragen hebben laat het dan ons gerust weten. Wij staan namelijk altijd klaar om je te helpen met vragen of om advies te geven, zowel telefonisch als via de mail!

BCN3D Filament
MakerBot Filament
PolyMaker Filament

Bekijk het filament van BCN3D

BCN3D is een van de toonaangevende ontwikkelaars en fabrikanten van 3D Printoplossingen ter wereld. Gevestigd in Barcelona leveren ze naast hoogwaardige 3D printers ook kwalitatieve filaments van verschillende materialen.

Bekijk het filament van MakerBot

Makerbot is een groot gevestigd merk in de professionele markt van 3D printers. Het is een dochterbedrijf van Stratasys. Naast een aantal zeer hoge kwaliteit 3D printers hebben ze ook speciaal ontwikkelde spoelen filament op de markt gebracht.

Bekijk het filament van PolyMaker

Het merk Polymaker heeft zich volledig gefocused op het optimaliseren van de verschillende materialen voor het 3D printen. Het heeft een breed scala aan hoog kwalitatieve Filaments waarmee je zeker weet dat je goede resultaten zal krijgen.

Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Waar ben je naar opzoek?

3D Printer Keuzehulp

Niet gevonden wat je zocht?

Maak gebruik van onze keuzehulp voor persoonlijk deskundig advies.

Start Keuzehulp