Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Vernieuw de productstrategie met innovatief 3D printen

5-delige blogserie - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen?

Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Bonus
3D Deskundige - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen? 1. Product Optimalisatie

1. PRODUCT OPTIMALISATIE


3D printen opent een compleet nieuwe wereld van innovatie waarin vele kansen kunnen worden benut. Als onderdeel van een verbeterde product strategie kunnen zowel het product als het prototype traject geoptimaliseerd worden.

Compleet nieuwe productontwerpen

Door de unieke productiemethode van 3D printers wordt een wereld van nieuwe mogelijkheden geopend. De grootste mogelijkheden zijn terug te leiden tot de vormgeving van het product en de mogelijkheid om twee of meer verschillende materialen te gebruiken in één product.

Vormgeving

De vormgeving van een product is doorgaans gelimiteerd door de beschikbare productie processen. In het geval van 3D printen zijn er veel meer mogelijkheden in de vormgeving.

Zo kunnen er bijvoorbeeld holtes in het model aangebracht worden die niet of minimaal in contact staan met de buitenwereld en daarom niet met reguliere productie methoden gemaakt kunnen worden. In deze holtes kan daarnaast tijdens het printproces ook objecten in geïntegreerd worden zoals bijvoorbeeld magneten of moeren.

Een ander voordeel is dat er direct gaten met schroefdraad in het model kunnen worden geprint zonder dat er (veel) nabewerking hoeft plaats te vinden.

Exotische vormen of grote uitstekende vormen zijn daarnaast ook geen probleem, omdat er hulpstructuren kunnen worden geprint die later gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

3D Deskundige - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen? 1. Product Optimalisatie

Multi material

3D printers met meerdere 'extruders' zijn vandaag de dag een stuk beter toegankelijk wat het printen met 'Multi Material' mogelijk maakt. Zo kan een product bijvoorbeeld uit twee materialen geprint worden met verschillende sterktes op plekken om het product op deze manier te optimaliseren.

Een andere mogelijkheid is dat er als tweede materiaal, een ‘support’ materiaal zoals bijvoorbeeld PVA wordt geprint. Dit ‘support’ materiaal zorgt dat eventuele uitstekende delen ondersteund worden tijden het printproces. Nadat het printproces klaar is kan het ‘support’ materiaal verwijderd worden.

Ook een combinatie van meerdere kleuren is mogelijk en met bepaalde accessoires is het zelfs mogelijk om kleuren tijdens het printen te mengen. Dit zorgt voor een gecontroleerd kleurverloop wat zorgt voor een unieke product uitstraling.

Gewicht optimalisatie

Een voordeel van het printen per laag is dat de wanddikte precies kan worden gecontroleerd tijdens het printproces. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de wanddikte dikker moet zijn op plekken waar er grotere spanningen optreden.

Een belangrijke tool hierin is ‘Topology Optimization’ waarbij er bepaalde randvoorwaarden worden opgegeven en de speciale software vervolgens een gewicht geoptimaliseerd model genereerd.

Deze geoptimaliseerde modellen hebben vaak exotische vormen die vervolgens perfect geprint kunnen worden. Delen van het model die normaal gezien massief zouden zijn, kunnen met diverse holle structuren geprint worden om verder het gewicht te minimaliseren en de stijfheid te behouden.

Flexibiliteit tijdens het prototype traject

Een 3D printer is bij uitstek erg geschikt voor trajecten waar veel veranderingen in een korte tijd aan het product wordt doorgevoerd. Deze eigenschap sluit naadloos aan bij een prototype traject waar er continue optimalisaties plaatsvinden.

De doorlooptijd van het printen van een nieuwe prototype iteratie is namelijk erg kort en kan daarnaast ook zonder problemen s ’nachts doorgaan. Op deze manier biedt het 3D printen veel flexibiliteit tijdens het prototype traject.


Vrijblijvend Deskundig Advies

Ben je enthousiast geworden na het lezen van onze blogserie: 5 belangrijkste voordelen voor zakelijk 3D printen?

Wil je de stap gaan zetten om 3D printen te omarmen in je bedrijf, maar weet je totaal niet waar je moet beginnen of op moet letten? Of heb je soms vragen over de techniek?

Doorloop dan onze 3D printer Keuzehulp en ontvang vrijblijvend deskundig advies aan via onderstaande button of bel ons op 085 – 004 1055.

Wij zullen dan zo snel mogelijk reageren met een passend advies zodat ook jij kan gaan profiteren van alle voordelen van 3D printen!

Start Keuzehulp

 

5-delige blogserie - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen?

Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Bonus

Waar ben je naar opzoek?