Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Het verschil tussen Bowden Tubes en Direct Drive

3D Printer Keuzehulp

Bowden Tubes zijn essentiële onderdelen van veel 3D-printers. Ze spelen een belangrijke rol in het proces van het extruderen van filament. In dit artikel zullen we bespreken wat Bowden Tubes zijn, hoe ze werken en wat hun voordelen en nadelen zijn. Daarnaast zullen we ingaan op de verschillen tussen Bowden Tubes en Direct Drive-extrusiesystemen.

Wat zijn Bowden Tubes?

Bowden Tubes zijn dunne, flexibele buizen die filament van de extruder naar de hotend van een 3D-printer transporteren. De Bowden Tube fungeert als een geleider voor het filament en zorgt ervoor dat het filament soepel door de buis wordt geleid. Bowden Tubes zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder PTFE (Teflon), nylon en metaal.

Hoe werken Bowden Tubes?

Wanneer de extruder het filament uit de spoel trekt, gaat het filament door de Bowden Tube naar de hotend. In tegenstelling tot een Direct Drive-systeem, waarbij de extruder en hotend zich op dezelfde as bevinden, zit de extruder bij een Bowden Tube-systeem op afstand van de hotend. Hierdoor moet het filament over een afstand door de Bowden Tube getransporteerd worden.

Voordelen van Bowden Tubes

 • Bowden Tubes zorgen voor minder bewegende delen en gewicht op de X- en Y-as, waardoor de printer sneller kan printen en nauwkeuriger kan positioneren.
 • Doordat de extruder niet aan de hotend vastzit, kan de hotend gemakkelijk in verschillende posities worden gebracht zonder dat de extruder in de weg zit.
 • Bowden Tubes zijn ook handig bij het printen van flexibele filamenten, omdat het filament minder gemakkelijk kan buigen en vastlopen in de Bowden Tube.
 • Omdat de extruder niet zo dicht bij de hotend zit, blijft de hotend koeler en is er minder risico op het smelten van het filament in de Bowden Tube.

Nadelen van Bowden Tubes

 • Omdat het filament over een lange afstand door de Bowden Tube moet worden getransporteerd, is er meer speling en is er meer kans op filamentvervorming en verstoppingen.
 • Het printen van kleine objecten met Bowden Tubes kan lastig zijn, omdat de Bowden Tube flexibel is en de filamentstroom minder nauwkeurig wordt.
 • Bowden Tubes kunnen ook problemen opleveren bij het printen van filamenten met hoge viscositeit, omdat het filament minder gemakkelijk door de Bowden Tube kan worden getransporteerd.

Verschillen tussen Bowden Tubes en Direct Drive

Direct Drive is een extrusiesysteem waarbij de extruder en hotend op dezelfde as zitten en het filament rechtstreeks van de extruder naar de hotend wordt gevoerd. Hierdoor is er minder speling en minder kans op filamentvervorming en verstoppingen. Het printen van kleine objecten met Direct Drive is ook nauwkeuriger, omdat het filament direct van de extruder naar de hotend wordt gevoerd. Echter, Direct Drive heeft ook zijn nadelen, zoals een grotere bewegende massa op de X- en Y-as, waardoor de printer minder snel kan printen en minder nauwkeurig kan positioneren.

Het kiezen van het juiste extrusiesysteem, of dat nu Bowden Tubes of Direct Drive is, hangt af van de toepassing waarvoor je de 3D-printer wilt gebruiken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van wanneer Bowden Tubes of Direct Drive de beste keuze zou kunnen zijn:

 • Voor het printen van grote objecten met hoge snelheden is Bowden Tubes vaak de beste optie, omdat het minder bewegende massa op de X- en Y-as heeft, wat de snelheid en positionering ten goede komt.
 • Voor het printen van zeer nauwkeurige objecten met complexe details is Direct Drive de betere optie, omdat het filament nauwkeuriger wordt aangevoerd en minder speling heeft.
 • Als je veel flexibele filamenten print, is Bowden Tubes de betere keuze omdat het filament minder snel zal buigen en vastlopen in de buis.
 • Voor het printen van filamenten met een hoge viscositeit, zoals klei of chocolade, is Direct Drive vaak de betere keuze, omdat het filament direct van de extruder naar de hotend wordt gevoerd.

Conclusie

Bowden Tubes zijn een belangrijk onderdeel van veel 3D-printers, omdat ze het filament van de extruder naar de hotend transporteren. Ze hebben zowel voordelen als nadelen, afhankelijk van de toepassing waarvoor ze worden gebruikt. Hoewel Bowden Tubes minder nauwkeurig zijn dan Direct Drive, zijn ze vaak de beste optie voor het printen van grote objecten met hoge snelheden of flexibele filamenten. Direct Drive is daarentegen de betere optie voor het printen van zeer nauwkeurige objecten met complexe details of filamenten met een hoge viscositeit.

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?