Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Het belang van de juiste 3D printer drive wheels

3D Printer Keuzehulp

Als je wel eens hebt geprint met een 3D printer, dan weet je dat er veel factoren zijn die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van de print. Een van de belangrijkste factoren is de drive wheel. De drive wheel is het onderdeel van de printer dat ervoor zorgt dat het filament op de juiste manier wordt aangevoerd. In deze blog gaan we dieper in op de drive wheels.

Wat zijn 3D printer drive wheels?

Een 3D printer drive wheel is een onderdeel van de printer dat het filament (de kunststof draad waarmee geprint wordt) aandrijft. Het zorgt ervoor dat het filament op de juiste manier door de printer wordt gevoerd. Drive wheels bestaan uit een rubberen ring die om een metalen of kunststof as zit. Deze as wordt aangedreven door een motor die ervoor zorgt dat het filament op de juiste snelheid wordt aangevoerd.

Waarom zijn drive wheels zo belangrijk voor een succesvolle print?

De kwaliteit van de drive wheels heeft grote invloed op de kwaliteit van de print. Een goede drive wheel zorgt ervoor dat het filament op de juiste manier wordt aangevoerd, zonder dat het filament gaat slippen of vastloopt. Als het filament niet goed wordt aangevoerd, kan dit leiden tot problemen zoals:

 • Slechte hechting tussen de lagen van de print
 • Scheuren in de print
 • Printfouten zoals blobs of stringing

Wat zijn de verschillende soorten drive wheels en welke past bij jou?

Er zijn verschillende soorten drive wheels verkrijgbaar. De keuze voor een bepaald type hangt af van verschillende factoren, zoals het type printer dat je hebt en het type filament dat je gebruikt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten drive wheels.

 • Rubberen drive wheels
  Rubberen drive wheels zijn het meest gebruikelijke type drive wheel en worden bij veel printers meegeleverd. Rubberen drive wheels hebben goede grip op het filament en zijn relatief goedkoop. Het nadeel van rubberen drive wheels is dat ze na verloop van tijd slijten en hun grip verliezen. Hierdoor kan het filament gaan slippen en kunnen problemen ontstaan bij het printen. Als je veel print, is het daarom aan te raden om de rubberen drive wheels regelmatig te vervangen.
 • Metalen drive wheels
  Metalen drive wheels zijn duurzamer dan rubberen drive wheels en hebben een lange levensduur. Ze zijn daarom ideaal voor mensen die veel printen en die op zoek zijn naar een drive wheel dat lang meegaat. Het nadeel van metalen drive wheels is dat ze duurder zijn dan rubberen drive wheels en dat ze minder goede grip hebben op het filament. Dit kan leiden tot problemen met het aandrijven van flexibel filament. Het is daarom belangrijk om bij het gebruik van flexibel filament te kiezen voor een ander type drive wheel.
 • Kunststof drive wheels
  Kunststof drive wheels zijn ideaal voor het printen met flexibel filament. Ze hebben een goede grip op het filament en zorgen ervoor dat het filament op de juiste manier wordt aangedreven. Het nadeel van kunststof drive wheels is dat ze minder duurzaam zijn dan metalen drive wheels en dat ze meer slijtage vertonen bij het printen met filamenten die veel schurende deeltjes bevatten.

Welk type drive wheel het meest geschikt is voor jou, hangt af van verschillende factoren. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren voordat je een keuze maakt.

Conclusie

De keuze voor het juiste type drive wheel is van groot belang voor een succesvolle 3D print. Het bepaalt in grote mate de kwaliteit van de print en kan problemen zoals slechte hechting en printkwaliteit voorkomen. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende soorten drive wheels en welk type het meest geschikt is voor jouw printer en filament.

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?