Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Variabele bedrijfskosten verlagen met doelgericht 3D printen

5-delige blogserie - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen?

Deel 1
Deel 2
Deel 4
Deel 5
Bonus
3D Deskundige - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen? 1. Product Optimalisatie

3. KOSTEN BESPARING


Eén van de grootste voordelen van 3D printen is het verlagen van de kosten op meerdere vlakken terwijl aan de andere kant de ‘Total Cost of Ownership’ kunnen worden geminimaliseerd. Onderaan de streep is het dus een vanzelfsprekende keuze om 3D printen te omarmen en zo de winst te verhogen.

‘On demand’ producten printen

Bepaalde producten die niet in grote volumes geproduceerd worden, maar meer in kleinere oplages zouden eventueel geschikt zijn voor ‘on demand’ 3D printen.

In de basis houdt dit in dat de betreffende producten pas geprint worden zodra deze nodig zijn. Het is belangrijk dat het product geoptimaliseerd is zodat deze zo geschikt mogelijk is om effectief geprint te kunnen worden.

Er vinden dus geen verbeteringen meer plaats aangezien hier door het ‘on demand’ element geen tijd meer voor is. De meest optimale print instellingen zijn in een eerder stadium getest zodat het product in een zo kort mogelijke tijd kan worden geproduceerd.

Opslagkosten verlagen

‘On demand’ producten worden niet van tevoren geproduceerd en hoeven door dit feit dan ook niet opgeslagen te worden. Dit scheelt kosten op de volgende punten:

  • Kleinere opslagruimte nodig
  • Minder vastzittend kapitaal in voorraad
  • Minder personeel benodigd

Transportkosten verlagen

Normaal gezien worden de grondstoffen, halffabricaten en eindproducten meerdere keren in het productieproces getransporteerd.

Bij ‘on demand’ producten ziet dit proces er anders uit aangezien de producten ter plekke worden geproduceerd. Hierdoor is er minder transport van de producten nodig en wordt daarmee een verlaging in de transportkosten gerealiseerd.

Materiaalkosten verlagen

3D printen is een vorm van ‘Additive Manufacturing’ wat inhoudt dat een product wordt geproduceerd door er materiaal aan toe te voegen. Daarnaast kunnen massieve vormen ook worden uitgehold om zo minder materiaal te gebruiken. De tegenpool van ‘Additive Manufacturing’ wordt ook wel ‘Subtractive Manufacturing’ genoemd en hier valt bijvoorbeeld frezen onder.

‘Additive Manufacturing’ zorgt ervoor dat er zo min mogelijk materiaalverspilling plaats vindt en het materiaal zo effectief mogelijk wordt gebruikt. Vergeleken met andere productiemethoden is ‘Additive Manufacturing’ een van de meest efficiënte productiemethode met betrekking tot het gebruik van materiaal. Deze efficiëntie resulteert vervolgens in een kostenverlaging.

3D Deskundige - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen? 3. Kosten Besparing

Ontwikkelingskosten verlagen dankzij tijdswinst

Het integreren van 3D printen in het ontwikkelingstraject heeft een groot voordeel in de snelheid van het produceren van prototypes.

Door de korte doorlooptijd voor het 3D printen van een prototype kunnen er meer iteraties in een kortere periode plaatsvinden. Deze tijdswinst vertaalt zich vervolgens in een verlaging van de ontwikkelingskosten.

Total Cost of Ownership (TCO)

Naast het besparen op diverse kostenposten binnen een bedrijf is het uiteraard ook van belang dat de TCO binnen aanvaardbare waarden valt.

Tegenwoordig zijn veel commerciële 3D printers geoptimaliseerd om zo efficiënt mogelijk zonder hoge kosten te printen. Denk hierbij aan het gebruik van hoge kwaliteit materialen en onderdelen die zijn ontwikkeld voor een lange levensduur.

Dankzij geavanceerde sensoren en bijbehorende software zijn de meeste 3D printers ook in staat om storingen te voorkomen en zo ‘downtime’ van de printer te voorkomen.

Over het algemeen kan rekening gehouden worden met de volgende zaken bij het inschatten van de TCO:

  • Afschrijving
  • Stroomverbruik
  • Onderhoud
  • Reparaties

Vrijblijvend Deskundig Advies

Ben je enthousiast geworden na het lezen van onze blogserie: 5 belangrijkste voordelen voor zakelijk 3D printen?

Wil je de stap gaan zetten om 3D printen te omarmen in je bedrijf, maar weet je totaal niet waar je moet beginnen of op moet letten? Of heb je soms vragen over de techniek?

Doorloop dan onze 3D printer Keuzehulp en ontvang vrijblijvend deskundig advies aan via onderstaande button of bel ons op 085 – 004 1055.

Wij zullen dan zo snel mogelijk reageren met een passend advies zodat ook jij kan gaan profiteren van alle voordelen van 3D printen!

Start Keuzehulp

 

5-delige blogserie - Wat zijn de 5 belangrijkste voordelen van zakelijk 3D printen?

Deel 1
Deel 2
Deel 4
Deel 5
Bonus

Waar ben je naar opzoek?