Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Verbeter de printkwaliteit van uw 3D-printer met cooling ducts

3D Printer Keuzehulp

Bij het 3D-printen is een goede koeling van de print cruciaal voor een goede printkwaliteit. Een goed gekoeld object is minder gevoelig voor vervorming en geeft een beter resultaat. In deze blog gaan we dieper in op het belang van koeling bij het 3D-printen en hoe cooling ducts hierbij kunnen helpen. We bespreken ook de verschillende soorten koelingssystemen die gebruikt kunnen worden bij 3D-printers.

Waarom is koeling zo belangrijk bij het 3D-printen?

Wanneer een 3D-printer een object print, komt er veel warmte vrij. Dit kan leiden tot vervorming van het object en zelfs tot het smelten van de print. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het object tijdens het printproces te koelen. Een goed gekoeld object zal minder snel vervormen en zal een betere oppervlakteafwerking hebben. Een goede koeling is vooral belangrijk bij prints met veel details en kleine onderdelen. Ook bij het printen van materialen zoals ABS of PETG is een goede koeling cruciaal.

Verschillende soorten koelingssystemen voor 3D-printers

Er zijn verschillende soorten koelingssystemen die gebruikt kunnen worden bij 3D-printers. Hieronder bespreken we de meest voorkomende systemen:

 • Ventilator
  Een ventilator is een van de meest gebruikte koelingssystemen bij 3D-printers. Een ventilator zorgt voor luchtstroming rond het object tijdens het printen. Dit kan helpen om het object af te koelen en vervorming te voorkomen. Een ventilator kan zowel van bovenaf als van onderaf blazen.
 • Waterkoeling
  Waterkoeling is een andere optie om het object te koelen tijdens het printen. Hierbij wordt een waterkoelsysteem gebruikt om het object te koelen. Dit kan leiden tot een betere koeling dan met een ventilator, omdat water een hogere warmtecapaciteit heeft dan lucht.
 • Koeling door middel van koellichamen
  Koellichamen kunnen ook gebruikt worden om het object te koelen tijdens het printen. Hierbij wordt het object gekoppeld aan een koellichaam dat de warmte absorbeert en afvoert. Dit kan helpen om het object gelijkmatiger te koelen en vervorming te voorkomen.

Het gebruik van cooling ducts bij 3D-printers

Een cooling duct is een buisvormig systeem dat wordt gebruikt om de luchtstroom van een ventilator te richten naar het object dat wordt geprint. Dit kan helpen om de luchtstroom te richten op specifieke delen van het object die meer koeling nodig hebben. Hierdoor wordt een gelijkmatige koeling van het object bevorderd.

Cooling ducts kunnen worden gebruikt in combinatie met een ventilator om een betere koeling van het object te verkrijgen. Er zijn verschillende soorten cooling ducts beschikbaar, waaronder enkele die speciaal zijn ontworpen voor bepaalde 3D-printers en extruders.

Een goede cooling duct kan helpen om de printkwaliteit te verbeteren door:

 • Het verminderen van overhangen en bruggen:
  Overhangen en bruggen kunnen leiden tot vervorming en een slechte oppervlakteafwerking. Een goede cooling duct kan helpen om deze problemen te verminderen door een betere koeling te bieden aan de onderdelen die de meeste koeling nodig hebben.
 • Het verminderen van stringing:
  Stringing is wanneer er dunne filamentdraden tussen verschillende onderdelen van een print blijven hangen. Dit kan gebeuren wanneer het filament te warm wordt. Een goede cooling duct kan helpen om dit probleem te verminderen door de temperatuur van het filament te verlagen.
 • Het verminderen van warping:
  Warping is wanneer de randen van een print omhoog krullen of kromtrekken. Dit kan gebeuren wanneer het filament te warm wordt en begint te smelten. Een goede cooling duct kan helpen om dit probleem te verminderen door het filament sneller af te koelen.

Conclusie

Het gebruik van cooling ducts bij 3D-printers kan helpen om de printkwaliteit te verbeteren door het verminderen van overhangen, bruggen, stringing en warping. Een goede koeling van het object tijdens het printen is cruciaal voor een goed resultaat en daarom is het belangrijk om het juiste koelingssysteem te kiezen. Of je nu een hobbyist of een professionele 3D-printer bent, het gebruik van cooling ducts is een essentieel onderdeel van het 3D-printproces.

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?