Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Van Arduino tot Smoothieboard: welke controller past het beste bij jouw 3D-printer?

3D Printer Keuzehulp

Als je een 3D-printer wilt bouwen of upgraden, is het kiezen van de juiste controller en board essentieel voor een goede werking. Maar met zoveel opties op de markt, kan het kiezen van de juiste controller en board een uitdaging zijn. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over 3D-printer controllers en boards, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw 3D-printer.

Wat zijn 3D-printer controllers en boards?

Een 3D-printer controller is het brein van een 3D-printer en controleert alle functies van de printer. Het regelt de temperatuur van het printbed en de hotend, de beweging van de printerkop en het voeden van het filament. Een 3D-printer board is het fysieke circuit dat de controller bevat. Het is verantwoordelijk voor het ontvangen en verzenden van signalen tussen de printer en de controller. Er zijn verschillende soorten 3D-printer boards beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

Soorten 3D-printer controllers en boards

Er zijn verschillende soorten 3D-printer controllers en boards beschikbaar op de markt, waaronder:

 • Arduino:
  Arduino-boards zijn een populaire keuze vanwege hun betaalbaarheid en veelzijdigheid. Ze zijn gemakkelijk te programmeren en bieden uitgebreide ondersteuning voor verschillende 3D-printersoftware. Arduino-boards zijn echter niet altijd krachtig genoeg voor geavanceerde 3D-printers.
 • RAMPS:
  RAMPS (RepRap Arduino Mega Pololu Shield) is een add-on board dat speciaal is ontworpen voor 3D-printers. Het maakt gebruik van een Arduino-board als controller en biedt extra functionaliteit, waaronder het aansturen van meerdere stappenmotoren. RAMPS-boards zijn een goede keuze voor doe-het-zelf 3D-printerprojecten.
 • Smoothieboard:
  Smoothieboard is een krachtige 32-bit controller die veel geavanceerde functies biedt, waaronder hogere printsnelheden en nauwkeurigere positionering. Het is gemakkelijk te gebruiken en biedt een uitgebreide ondersteuning voor verschillende 3D-printersoftware. Smoothieboard is echter ook duurder dan sommige andere boards.
 • Duet:
  Duet is een populaire 32-bit controller die veel geavanceerde functies biedt, zoals automatische bed leveling en netwerkconnectiviteit. Het is een uitstekende keuze voor geavanceerde 3D-printers en is gemakkelijk te gebruiken en aan te passen. Duet is echter ook een van de duurdere opties op de markt.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een 3D-printer controller en board

Bij het kiezen van een 3D-printer controller en board zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 • Compatibiliteit:
  Controleer of de controller en board compatibel zijn met jouw 3D-printer. Niet alle boards zijn geschikt voor alle printers, dus zorg ervoor dat je de juiste specificaties controleert.
 • Aantal extruders:
  Als je van plan bent om een 3D-printer met meerdere extruders te bouwen, zorg er dan voor dat de controller en board hier geschikt voor zijn.
 • Soorten sensoren:
  Controleer welke soorten sensoren de controller en board ondersteunen. Sommige boards ondersteunen bijvoorbeeld automatische bed leveling, terwijl andere dit niet doen.
 • Printresolutie:
  Als je op zoek bent naar een hoge printresolutie, is het belangrijk om te controleren of de controller en board deze resolutie ondersteunen.
 • Software:
  Zorg ervoor dat de controller en board compatibel zijn met de 3D-printersoftware die je wilt gebruiken. Sommige boards hebben bijvoorbeeld beperkte software-ondersteuning.
 • Prijs:
  De prijs van een 3D-printer controller en board varieert sterk. Overweeg welke functies je nodig hebt en kies een board dat binnen je budget past.

Conclusie

Het kiezen van de juiste 3D-printer controller en board is essentieel voor een goede werking van je 3D-printer. Er zijn verschillende soorten controllers en boards beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Bij het kiezen van een controller en board is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals compatibiliteit, aantal extruders, soorten sensoren, printresolutie, software en prijs. Met deze gids kun je de juiste controller en board selecteren die past bij jouw 3D-printer en budget.

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?