Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

OctoPrint: de perfecte tool voor 3D-printers

3D Printer Keuzehulp

Als je regelmatig 3D-print, heb je vast wel eens gehoord van OctoPrint. OctoPrint is een open-source softwareprogramma dat speciaal is ontworpen voor 3D-printers. Het is ontwikkeld om het printproces te optimaliseren en het gebruik van 3D-printers makkelijker te maken. OctoPrint heeft verschillende functies die het printen van objecten efficiënter, betrouwbaarder en gemakkelijker maken. In deze blog vertellen we je meer over OctoPrint en de voordelen van het gebruik van deze tool.

Wat is OctoPrint?

OctoPrint is een open-source softwareprogramma dat je kunt gebruiken om je 3D-printer te bedienen. Het programma draait op een Raspberry Pi en communiceert met de 3D-printer via een USB-kabel. OctoPrint biedt een webinterface waarmee je de printer kunt bedienen vanaf je computer of smartphone. Het programma biedt verschillende functies waarmee je het printproces kunt optimaliseren, zoals:

 • G-code viewer: OctoPrint heeft een ingebouwde G-code viewer waarmee je het printproces kunt volgen. Je kunt de voortgang van de printopdracht zien en eventuele fouten opsporen.
 • Bestandsbeheer: Met OctoPrint kun je bestanden uploaden naar de Raspberry Pi die je vervolgens naar de 3D-printer kunt sturen. Dit is handig als je meerdere printopdrachten wilt uitvoeren zonder steeds opnieuw bestanden te hoeven uploaden.
 • Plugin-architectuur: OctoPrint heeft een plugin-architectuur waarmee je extra functionaliteit aan het programma kunt toevoegen. Er zijn talloze plugins beschikbaar die het gebruik van OctoPrint nog gemakkelijker maken.
 • Bediening op afstand: Met OctoPrint kun je je 3D-printer op afstand bedienen via een webinterface. Dit betekent dat je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn bij de printer om printopdrachten uit te voeren.

De voordelen van OctoPrint

Het gebruik van OctoPrint biedt verschillende voordelen voor 3D-printers, waaronder:

 • Gemakkelijk in gebruik: OctoPrint heeft een intuïtieve interface waardoor het programma gemakkelijk in gebruik is. De webinterface biedt een overzichtelijke weergave van alle functies en instellingen.
 • Optimalisatie van het printproces: OctoPrint biedt verschillende functies waarmee je het printproces kunt optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld de voortgang van de printopdracht volgen en eventuele fouten opsporen.
 • Mogelijkheid tot bediening op afstand: Met OctoPrint kun je je 3D-printer op afstand bedienen via een webinterface. Dit betekent dat je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn bij de printer om printopdrachten uit te voeren.
 • Grote gemeenschap: OctoPrint heeft een grote gemeenschap van gebruikers die continu nieuwe plugins en functies ontwikkelen.

Installatie en configuratie van OctoPrint

Het installeren van OctoPrint op een Raspberry Pi is relatief eenvoudig. Je hebt een Raspberry Pi nodig (bij voorkeur model 3 of hoger) en een microSD-kaart. Volg deze stappen om OctoPrint te installeren:

 • Download het OctoPi-image van de OctoPrint-website.
 • Schrijf het OctoPi-image naar de microSD-kaart met een programma zoals Etcher.
 • Plaats de microSD-kaart in de Raspberry Pi en start deze op.
 • Sluit de 3D-printer aan op de Raspberry Pi met een USB-kabel.
 • Ga naar het IP-adres van de Raspberry Pi in een webbrowser om OctoPrint te openen.

Je moet OctoPrint nog wel configureren voordat je het programma kunt gebruiken. Je moet bijvoorbeeld de printerconfiguratie instellen en de API-sleutel genereren. De configuratie-instellingen zijn toegankelijk via het menu "Instellingen" in OctoPrint.

Populaire plugins voor OctoPrint

OctoPrint heeft een uitgebreide plugin-architectuur waarmee je extra functionaliteit aan het programma kunt toevoegen. Hieronder vind je een aantal populaire plugins voor OctoPrint:

 • OctoPrint Anywhere: Met deze plugin kun je je 3D-printer op afstand bedienen via een webinterface. Je kunt printopdrachten starten en stoppen en de voortgang van het printproces volgen.
 • OctoPrint Connection Checker: Deze plugin controleert de verbinding tussen de Raspberry Pi en de 3D-printer en geeft een melding als er problemen zijn.
 • OctoPrint Webcam Tab: Met deze plugin kun je een webcam aan de Raspberry Pi koppelen en de beelden bekijken via de webinterface van OctoPrint.
 • Octolapse: Met deze plugin kun je timelapse-video's maken van het printproces. De plugin maakt automatisch foto's tijdens het printen en stelt ze samen tot een timelapse-video.
 • OctoPrint-PrintTimeGenius: Deze plugin schat de benodigde tijd voor het voltooien van de printopdracht. Dit helpt bij het plannen van de printopdrachten en het voorkomen van fouten.

Conclusie

OctoPrint is een open-source softwareprogramma dat speciaal is ontworpen voor 3D-printers. Het programma biedt verschillende functies waarmee je het printproces kunt optimaliseren en het gebruik van 3D-printers gemakkelijker kunt maken. OctoPrint heeft een intuïtieve interface en een grote gemeenschap van gebruikers die continu nieuwe plugins en functies ontwikkelen. Het installeren van OctoPrint op een Raspberry Pi is eenvoudig en de configuratie-instellingen zijn toegankelijk via het menu "Instellingen" in OctoPrint. Er zijn talloze plugins beschikbaar voor OctoPrint, zoals OctoPrint Anywhere, OctoPrint Connection Checker en Octolapse, die het gebruik van OctoPrint nog gemakkelijker maken.

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?