Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

De rol van 3D-printer filament feeders in het printproces

3D Printer Keuzehulp

Als je ooit hebt geprint met een 3D-printer, dan weet je hoe belangrijk het is om de juiste filament feeder te hebben. Maar wat is een filament feeder en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel zullen we een overzicht geven van 3D-printer filament feeders, hoe ze werken en waarom ze zo belangrijk zijn voor het printproces.

Wat zijn 3D-printer filament feeders?

Een 3D-printer filament feeder is een mechanisme dat de filament (het materiaal dat gebruikt wordt om te printen) naar de 3D-printer transporteert. Filament feeders zijn essentieel voor de goede werking van de 3D-printer. Er zijn verschillende soorten 3D-printer filament feeders, maar over het algemeen zijn ze allemaal ontworpen om de filament op een gecontroleerde manier door te voeren, zodat de printer het materiaal gelijkmatig en nauwkeurig kan printen.

Hoe werken 3D-printer filament feeders?

Er zijn verschillende soorten 3D-printer filament feeders, maar het principe van hun werking is hetzelfde: het mechanisme pakt het filament op en transporteert het naar de extruder. Hieronder vind je de werking van de meest voorkomende filament feeders:

 • Bowden-extruder:
  Dit type feeder transporteert de filament vanaf de spoel naar de extruder via een lange, flexibele buis die bekend staat als een Bowden-buis. Het voordeel van dit type feeder is dat het gewicht van de spoel niet op de printkop rust, waardoor deze sneller kan bewegen. Een nadeel is dat de flexibele buis ervoor kan zorgen dat de printer minder nauwkeurig print.
 • Direct-drive-extruder:
  Bij dit type feeder zit de spoel filament direct op de printkop. De extruder transporteert het filament van de spoel naar de printkop. Het voordeel van deze feeder is dat de printer nauwkeuriger kan printen. Een nadeel is dat de printkop langzamer beweegt omdat het gewicht van de spoel op de printkop rust.
 • Bowden-Direct Drive-extruder:
  Dit is een combinatie van de Bowden- en Direct Drive-extruder. De spoel filament zit in de buurt van de printkop, maar niet direct op de printkop. Het filament wordt via de Bowden-buis naar de printkop getransporteerd. Dit type feeder heeft het voordeel van zowel de Bowden- als de Direct Drive-extruder.

Waarom zijn 3D-printer filament feeders zo belangrijk?

De 3D-printer filament feeder is een belangrijk onderdeel van het printproces. Hieronder vind je enkele redenen waarom het zo belangrijk is:

 • Het voorkomt dat de filament in de war raakt: Als de filament niet op de juiste manier wordt getransporteerd naar de extruder, kan het filament in de war raken en vast komen te zitten. Dit kan leiden tot verstoppingen in de extruder en leiden tot mislukte prints.
 • Het zorgt voor een constante filamentstroom: De filament feeder zorgt voor een constante stroom van filament naar de extruder. Dit is essentieel voor het verkrijgen van een gelijkmatige en nauwkeurige print.
 • Het vermindert de kans op filamentbreuk: Als het filament niet gelijkmatig wordt getransporteerd, kan het filament breken en leiden tot mislukte prints.
 • Het vermindert de kans op printfouten: Een goed functionerende filament feeder vermindert de kans op printfouten, zoals onder- of overextrusie, waardoor prints van hogere kwaliteit worden verkregen.

Conclusie

In dit artikel hebben we een overzicht gegeven van 3D-printer filament feeders, hoe ze werken en waarom ze zo belangrijk zijn voor het printproces. Filament feeders zijn essentieel voor een goede werking van de 3D-printer en dragen bij aan de kwaliteit van de prints. Het is belangrijk om het juiste type feeder te kiezen dat past bij de 3D-printer en het type filament dat wordt gebruikt.

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?