Gratis Levering vanaf €150

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

 WebwinkelKeur Certificaat

Bowden vs Direct Drive: Welke 3D-printer extruder past bij jou?

3D Printer Keuzehulp

Als je op zoek bent naar een 3D-printer, dan is het belangrijk om te weten welk type extruder het beste bij jou past. Er zijn twee soorten extruders: Bowden en Direct Drive. In deze blogpost gaan we dieper in op de voor- en nadelen van beide extrudertypes. We bespreken de technologie achter beide en hoe ze invloed hebben op de printkwaliteit, printsnelheid en het materiaalgebruik. Uiteindelijk kun je een weloverwogen beslissing nemen over welk type extruder het beste bij jou past.

Bowden Extruder

De Bowden-extruder is genoemd naar zijn uitvinder, de Britse uitvinder James Bowden. Het belangrijkste kenmerk van de Bowden-extruder is dat het aandrijfmechanisme zich niet direct bij de printkop bevindt, maar elders in de printer. Het filament wordt door een PTFE-buis (ook bekend als Teflon-buis) geleid naar de printkop. Dit heeft enkele belangrijke voordelen en nadelen:

Voordelen

 • Snellere printsnelheid: Omdat de aandrijving zich elders bevindt, heeft de printkop minder bewegende onderdelen en kan deze sneller bewegen. Dit betekent dat je met een Bowden-extruder over het algemeen sneller kunt printen dan met een Direct Drive-extruder.
 • Minder gewicht op de printkop: De Bowden-extruder is veel lichter dan de Direct Drive-extruder. Dit betekent dat er minder gewicht op de printkop rust, wat de precisie en nauwkeurigheid van de bewegingen kan verbeteren.
 • Goedkoper: Bowden-extruders zijn over het algemeen goedkoper dan Direct Drive-extruders. Dit komt omdat ze minder onderdelen bevatten.

Nadelen

 • Minder geschikt voor flexibele materialen: Doordat het filament door een PTFE-buis wordt geleid, kan het filament moeilijker door de printkop worden geduwd. Dit kan problemen veroorzaken bij het printen van flexibele materialen.
 • Minder nauwkeurig: Omdat de Bowden-extruder niet direct bij de printkop zit, kan er wat speling zijn tussen de aandrijving en de printkop. Dit kan resulteren in minder nauwkeurige prints.
 • Meer kans op vertraging: Omdat het filament door een PTFE-buis moet worden geleid, kan er wat vertraging optreden tussen het moment waarop de printer filament moet extruderen en het moment waarop het daadwerkelijk gebeurt.

Direct Drive Extruder

Een Direct Drive-extruder is het tegenovergestelde van een Bowden-extruder. Bij deze extruder zit het aandrijfmechanisme direct bij de printkop. Het filament wordt door de aandrijving geduwd en rechtstreeks in de printkop gevoerd. Dit heeft enkele belangrijke voordelen en nadelen:

Voordelen

 • Geschikt voor flexibele materialen: Doordat het filament direct in de printkop wordt gevoerd, kan de Direct Drive-extruder beter omgaan met flexibele materialen zoals TPU en TPE. Deze materialen zijn moeilijk te verwerken met een Bowden-extruder omdat het filament door een PTFE-buis moet worden gevoerd.
 • Nauwkeuriger: Omdat de Direct Drive-extruder direct bij de printkop zit, is er minder speling tussen de aandrijving en de printkop. Hierdoor kan de extrusie nauwkeuriger zijn dan bij een Bowden-extruder.
 • Meer controle over de extrusie: Doordat het filament direct bij de printkop wordt gevoerd, is het mogelijk om de extrusie nauwkeuriger te regelen. Dit betekent dat je meer controle hebt over de hoeveelheid filament die wordt uitgevoerd en de snelheid waarmee dit gebeurt. Dit kan resulteren in betere printkwaliteit.

Nadelen

 • Langzamere printsnelheid: Doordat de aandrijving direct bij de printkop zit, is er meer gewicht op de printkop. Dit kan de bewegingen vertragen en de printsnelheid verminderen.
 • Duurder: Direct Drive-extruders zijn over het algemeen duurder dan Bowden-extruders. Dit komt omdat ze meer onderdelen bevatten en meer precisie vereisen.
 • Meer kans op verstoppingen: Doordat het filament direct in de printkop wordt gevoerd, is er meer kans op verstoppingen. Dit kan worden veroorzaakt door vuil of restjes filament die in de printkop achterblijven. Om deze reden vereist een Direct Drive-extruder meer onderhoud en aandacht dan een Bowden-extruder.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk type extruder zijn voor- en nadelen heeft. Welke extruder het beste is, hangt af van jouw specifieke behoeften en wat je wilt bereiken met je 3D-printer.

Conclusie

Het kiezen van de juiste extruder voor jouw 3D-printer is belangrijk om de printkwaliteit, printsnelheid en materiaalgebruik te optimaliseren. Bowden-extruders zijn geschikt voor snelle printsnelheid en zijn over het algemeen goedkoper dan Direct Drive-extruders. Direct Drive-extruders zijn daarentegen geschikt voor flexibele materialen, nauwkeurige prints en meer controle over de extrusie. Het is belangrijk om rekening te houden met de voor- en nadelen van beide extrudertypes bij het kiezen van de juiste extruder voor jouw 3D-printer.

3D printer Keuzehulp

Ben jij op zoek naar een 3D printer maar weet je totaal niet waar je moet beginnen? Doorloop dan in een paar minuten onze 3D printer Keuzehulp en laat ons het zware werk doen en jou adviseren. Het is gratis én vrijblijvend dus zeker het invullen waard!

Start vandaag nog de 3D printer keuzehulp en profiteer direct van de volgende voordelen:

Beantwoord 9 simpele vragen

Ontvang deskundig advies op maat

Gratis én vrijblijvend

Kies in één keer de beste optie

Twijfelvrij kiezen

Beste 3D Printer Kopen - 3D Printer Keuzehulp Banner

Kies twijfelvrij de beste 3D printer

Waar ben je naar opzoek?