Vrijblijvend Deskundig Advies

Gratis Levering vanaf €100

Bel of Whatsapp ons: 085 - 004 10 55

Klarna Achteraf Betalen

 WebwinkelKeur Certificaat

Wat is het verschil tussen FDM en SLA 3D printers?

Binnen de 3D print wereld zijn er twee gebruikelijke technieken om een 3D model te printen. Deze worden over het algemeen aangeduid met afkortingen zoals FDM en SLA. Beide 3D printtechnieken werken met op een ander principe en maakt gebruik van een ander type materiaal.

FDM 3D printtechniek

3D printers die van deze printtechniek gebruik maken zijn het meest bekend en vormen het klassieke beeld wat mensen bij een 3D printer hebben. FDM staat voor Fused Deposition Modeling en FFF staat voor Fused Filament Fabrication wat in de basis op hetzelfde neerkomt.

Deze 3D printers maken namelijk gebruik van een plastic filament draad dat gesmolten wordt en vervolgens wordt geëxtrudeerd door de printkop in de gewenste vorm. De printkop beweegt hiervoor in X, Y en Z richting om het gesmolten materiaal op de juiste plaats af te laten koelen zodat het gewenste 3D model wordt gevormd. Dit kan overigens wel verschillen, omdat het printbed van sommige 3D printers in X richting beweegt en de printkop in dit geval enkel in de Y en Z richting hoeft te bewegen.

Er zijn een aantal verschillende manieren hoe FDM printers dit doen, er zijn printers waarbij de kop in de X en Y richting beweegt en het bed in de Z (Hoogte) zoals de Ultimaker en Craftbot printers. Ook zijn er printers waarbij de kop in de X en Z richting beweegt en het bed in de Y richting zoals bij Creality en Kywoo printers. Daarnaast zijn er ook Delta printers die een heel ander systeem gebruiken. Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van constructie, stevigheid etc.

Herkenbare onderdelen van een FDM 3D printer zijn:

Printkop

Printkop

Printbed

Printbed

Bewegingsvrijheid in X-, Y- en Z-as

XYZ-as

Filament aanvoer

Filament spoel

SLA 3D printtechniek

SLA en DLP 3D printers zijn in vergelijking met de FDM printers minder bekend. Dit is voornamelijk omdat deze 3D printers op een nieuwere 3D printtechniek gebaseerd zijn. SLA staat voor Stereolithography en DLP staat voor Digital Light Processing. Deze 3D printtechniek kunnen een hoge print nauwkeurigheid behalen in combinatie met een glad oppervlak van het 3D model.

Voor SLA 3D printers wordt er een "resin" (kunsthars) gebruikt die heel lokaal wordt uitgehardt door middel van UV licht. Uit een bad met deze resin worden laagjes geprint en deze worden gestapeld in de Z richting om het 3D model op te bouwen.

SLA maakt gebruik van een laser en spiegels om heel gericht het UV licht te sturen waar de resin uitgehard dient te worden. De laser vormt als het ware een punt die vervolgens de laag uithard en omdat het een punt is er een bepaalde tijd voor nodig om de laag te beschrijven.

Een andere variant is namelijk mSLA, waarin er een LCD scherm wordt gebruikt om selectief het UV licht door te laten waardoor de laag in één keer uitgehard kan worden. Een voordeel is dus een snellere uithardingstijd, maar een nadeel is dat de nauwkeurigheid afhankelijk is van de resolutie van het LCD scherm.

Een DLP printer is eigenlijk vergelijkbaar met een mSLA printer, maar maakt gebruik van een projector in plaats van een LCD scherm. Een voordeel is dus dat de nauwkeurigheid niet afhankelijk is van de LCD scherm resolutie. Aan de andere kant is er meer afstand tussen de lichtbron en het resin vat nodig voor de juiste brandpuntafstand voor de projector wat als een nadeel kan worden gezien.

Bij alle bovenstaande varianten en wat inherent staat aan resin prints is dat ze na het printproces eerst schoongemaakt en volledig uitgehard moeten worden.

Herkenbare onderdelen van een SLA 3D printer zijn:

UV lichtbron

UV lichtbron

Resin tank

Resin tank

Bewegingsvrijheid in Z-as

Z-as

Belangrijkste verschillen

FDM

SLA

Filament

Resin

Warmte

UV licht

X Y Z richting

Z richting

Printbed

Resin tank

Waar ben je naar opzoek?

3D Printer Keuzehulp

Niet gevonden wat je zocht?

Maak gebruik van onze keuzehulp voor persoonlijk deskundig advies.

Start Keuzehulp